>Bischofshofen

by Michael Tillman

>

Keski-Euroopan mäkiviikko huipentuu tänään legendaariseen kisaan. Näin otsikoi meille erkkolaisen nettiversio. Tänään nimittäin kuulemma hypätään Bischofshofenissa.

Minä en muista mäkiviikon viimeisessä kisassa nyt juuri muuta merkillistä olleen, kuin sen, että juuri tuolta paikkakunnalta aikoinaan lähetettiin se mäkiviikon televisiolähetys, jossa selostuksen sai toimittaa villinä suhiseva alppituuli, koska selostajalegenda oli samaan aikaan muualla.

Toinen legendaarisuus ehkä voisi olla se, että tämä mäki muistaakseni on nk. luonnonmäki. Lapsuudessani olimme Itävallan lapsille suunnattoman kateellisia, koska heillä on näin komeita paikkoja harrastaa mäkihyppyä, ihan tavallisessa rinteessä.

Satakunnassa mäenlasku-harrastuksessa oli aina kaksi suurta ongelmaa. Vauhtirinteitä ei tahtonut mistään löytyä, ja jos sitten löytyikin, ne olivat sellaisissa paikoissa, että alastulo tehtiin kuitenkin aina tasaiselle. Siitä eivät senaikaiset sälesukset tykänneet ollenkaan.

Jotkut kaistapäät hyppäsivät samalla tyylillä kuin Helmut Recknagel , mutta me tavalliset koltiaiset yritimme hypätä isänmaallisesti kädet housunsaumoissa. Kurt Elimä ja Bjorn Wirkola olivat niitä nimiä, jotka varattiin nopeasti , kun kaikki suomalaiset suuruudet oli käytetty ja varattu illan kilpailuun.

Me emme juurikaan 60- luvulla enää muistelleet , taikka edes tienneet Tauno Luirosta, miehestä, jolla oli monta vuotta hallussaan mäkihypyn pituusennätys. Emme tienneet edes sitäkään, että Tauno Luiro oli laulaja Tauno Käyhkön eno. Eikä kukaan kertonut meille sitäkään, että Tauno Luiron kuolinsyy oli keuhkotuberkuloosi.

Minun sukupolveni tuli nuoruudessaan toimeen hämmästyttävän vähillä tiedoilla. Kukkonen selostaa ja Kankkonen hyppää. Paras ja huonoin pistemäärä putoaa-

Mäkikotka Nykänen on muuten mennyt taas kihloihin. Tällä kertaa hän on mennyt kihloihin Susanna Ruotsalaisen kanssa.

Olen päivän aikana miettinyt lähinnä kahta asiaa. Minua ensiksikin ihmetyttää kovasti se, että mistä Matti on noin hömäkän näköisen nuoren kihlatun löytänyt ? Minä tietenkin tiedän sen, että Ruotsalaisen suku on täynnä kauniita naisia, joten Matti ei sen sukunimen takaa muunlaista olisi voinut löytääkään. Mutta silti. Nämä raikulipojat napsivat aina kaikki kaunottaret.

Toista asiaa tässä myös olen ihmetellyt. Kun on jo kohta puolitusinaa kertaa ollut kihloissa ja naimisissa ja lapsiakin on , mikä ihmeen kiire sillä Matilla nyt on päätä pahkaa sitouttaa itsensä taas ? Tietenkin, jos taas linnareissu tulee hovioikeuskäsittelyn jälkeen, onhan se mukava istua ja samalla tietää, että joku odottaa sinua.

Ja kun sitten Matin viidennet häät joskus tulevat, luultavaa on, että siellä on tarjolla paljon bischofshofenia.

Kuvassa oleva mäki taas on Planica, Sloveniassa. Tillmannilta sattuivat sukset jäämään kotiin, joten oli tyytyminen pelkkään valokuva – tunnelmapalaan.

Tässä videoleikkeessä taas sulhasmies Matti on Bischofshofenissa.