>Äkkilähtö

by Michael Tillman

>

Leikittäänpä vähän numerologiaa. Näinä päivinä tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun DC-3 lentokone putosi Vaasan lähellä pusikkoon. Kapteenilla ja lentoperämiehellä oli aamulla vielä kohtuullisen kadehdittava känni päällä, joten ohjaamossa ei vielä oltu käännytty edes krapulan puolelle.

Koivulahden tapauksesta ehti kulua 16 vuotta 9 kuukautta, kun toinen DC – 3 kone putosi Rissalassa järveen, mukanaan 6. maanpuolustuskurssin jäseniä melkoinen joukko. Koneen toinen moottori sammui pakoventtiilikoneiston murtumisen vuoksi. Takaisin kaarrossa ohjaaja teki muutaman virheen ja nopeus laski niin alhaiseksi, että kone sakkasi.

Rissalan tapauksesta ehti kulua aika tarkalleen 16 vuotta, kun Estonia upposi Suomenlahdella Utön eteläpuolella. Menehtyneiden joukossa oli 10 suomalaista ja 15 ruotsinsuomalaista matkustajaa. Tällä kertaa ei lennetty ilmassa, mutta joukkoliikennevälineestä kuitenkin oli kyse.

Estonian onnettomuudesta on nyt kulunut 16 vuotta 3 kuukautta, laskujeni mukaan. Suomalaiset junat ja laivat ovat kulkeneet viime aikoina turvallisesti, lentokoneilla ei ole ollut vaaratilanteita ja kaikki näyttää etenevän ilman riskejä ja parantuneen turvalliskulttuurin siivittämänä kohti turvallista tulevaisuutta.

Silti, joskus se seuraavakin onnettomuus sieltä tulee. Jos unohdetaan liikennevälineet kokonaan pois, niin helpottavana poikkeamana on tietenkin 2004 vuoden Tsunami, joka rikkoon tuon säännöllisyyden ja saa meidät huokaisemaan.

Mutta, jos pitäydytään kuitenkin pelkästään liikennevälineisiin…. Niin Kuurila ja vuosi 1957 saa ehkä meidät vähän huokaisemaan kuuluvammin. Kivisalmen lossionnettomuus vuodelta 1956 vapauttakoon meidät sitten lopullisesti taikauskosta.

Maarianhaminassa lentokone putosi vuonna 1964 ja Raumalla rautavene upposi vuonna 1963. Ei mitään hätää. Ihan hatusta piti tämäkin kirjoitus väkisin vääntää ilmoille. Vuosi 1944 oli yhtä suurta onnettomuutta Suomen kansalle ja Kuru – laivakin upposi siitä vuodesta 15 vuotta aikaisemmin, ei suinkaan 16 taikka 17 vuotta.

Taidan mennä iltateelle.

Kuvassa ratikka. Semmoisella ei oikein suurta onnettomuutta pääse tapahtumaan.

Nukkukaa hyvin.