>Karjala Takaisin HETI ! Wärikäs menneisyys – Kultainen Tulewaisuus.

by Michael Tillman

>

On taas se aika vuodesta, jolloin äidinkielenopettajat ja etymologit repivät ihokkaansa, juovat kuohuviininsä väärään kurkkuun ja taivastelevat taivaalla näkyvää räiskintää. Ekomunakranaatit paukkuvat, Gold collection Mäyräkoira haukahtelee ja TuliWuoristo hehkuu pitkään takapihalla.

Rakettikeiu – toiminimi on tuonut yli kaksikymmentä vuotta piristystä elämääni ja joka vuosi valmistanut minua juhlan jälkeiseen arkeen. Lotta Laatikko 83´s on jäänyt minulle tosin tuntemattomaksi , enkä minä ole koskaan Työmiehen taivastakaan kokeillut, mutta silti tämä ilotulitemarkkinointi on tarjonnut minulle iloa ja hupia.

Toiminimen historiikki muistuttaa elävästi Perussuomalaisten vaaliohjelmaa. En tarkoita nyt sitä, että ilotulitteiden ostajat olisivat Perussuomalaisia, vaan sitä, että uutena vuonna meissä jokaisessa asuu sisällä pieni persu. Tai sitten me olemme vaan tuhdisti humalassa.

Olen kohta 20 vuotta puristanut muniani, joka uusi vuosi, toivoen samalla kädet kyynärpäätä myöden ristissä, että jälkikasvun silmät säästyisivät tuholta, eivätkä heidän kätösensä olisi vuoden ensiminuutteina soosina ensiapu-poliklinikan roskiksessa.

Hyvin on mennyt. Viime vuosina ei edes suojalasien käytöstä ole tarvinnut käydä erikseen keskustelua.

Tämä ilotulite- maailma kiinnostaakin minua puhtaasti sosiologisena ilmiönä ja kielen muuntumana. Mikä ihme saa ihmiset ampumaan taivaalle paukahtavia pommeja, joihin on uhrattu suuria rahasummia ?

Toinen suuri ihmetyksen aihe on se markkinointi, joka tähän sesonkiin kohdistuu. Ala-asteikäiset ovat kohderyhmä, aikuiset ovat ostajia ja käyttäjiä yön pimeinä tunteina häärivät kaikki, jotka tulitikun osaavat raapaista.

En osta itse ilotulitteita. Takavuosina ammuin keskiyön hetkenä haulikolla tai kiväärillä ilmaan, mutta nykyään sekin on jäänyt, sillä aseen omistaminen on tehty hävettäväksi asiaksi, sitä asetta pitää piilotella tarkasti ja lainsäädäntö on muuttunut sellaiseksi, että pitäisi omistaa kartano ja 1000 hehtaaria metsää, jotta voisi ampua edes ilmaan. Parempi niin.

Sulan tinan kanssa touhuaminen on sekin minusta relikti ajoilta, jolloin terveydenhuoltoa hoiti shamaani ja tulevaisuus oli vastasyntyneellä ihmisellä noin 35 vuoden mittainen. En taida oikein haluta edes tietää sitä, mitä tapahtuu ensi vuonna.

Ainoa uuden vuoden merkittävä asia oikeastaan on se, että yksilö voi lapsellisuuksissaan päättää jonkun asian aloittamisesta , taikka lopettamisesta. Yksilö voi antaa lupauksia, ikään kuin niiden antaminen ja pitäminen olisi jotenkin pätevämpää ja tehokkaampaa, kun ne annetaan siinä vaiheessa kun vuosi vaihtuu.

Minun nuoruudessani syntymäkodissani oltiin hyvin pidättyviä näiden ilotulitteiden suhteen. Syyt olivat puhtaasti taloudellisia. Meille sai riittää se, kun Kuuskajaskarin 152 mm tornitykit ampuivat keskiyöllä kunniaa Selkämerelle

Kuvassa yksi Jaskarin 152 millinen. Kuva on pöllitty täältä.