>Elämme mielenkiintoisia aikoja

by Michael Tillman

>

Peruspalveluministeri haluaisi pahvisiin viinipakkauksiin mittarit. Olen samaa mieltä ministerin kanssa. En ole pitkään aikaan enää oikein uskonut niihin etikettien prosentteihin. Myös sanalliset selostukset sisällön mausta ovat olleet ylimalkaisia ja kuluttajaa halventavia. Jos maahanmuuttajista puhuttaisi samoilla sanoilla kuin viineistä, puhuja olisi leivättömän pöydän ääressä, ennen kuin kissaa ehtisi sanoa.

Minusta tuntuu kuitenkin siltä, että alkometrin liimaaminen jokaisen viinipakkauksen kylkeen on tuhlausta. Syntyy paljon jätettä ja kustannuksia. Viinin hinta nousee ja lopulta kansa tekee taas kotiviiniä 1990 –luvun tapaan.

Ministeri voisi tietysti eurooppalaisissa kokouksissa muiden maiden ministereille ehdotella näitä viinipakkauksien vakiovarusteita. Se lisäisi kummasti läheisyyden tuntua kokouksissa ja syntyisi paljon keskustelua.

Jos ministeri haluaisi kansalaisten keskittyvän laadullisen mittauksen asemesta määrälliseen mittaukseen, ehdotan, että viinipakkaukset kiellettäisi vaarallisina ja juoppouteen houkuttelevina kapistuksina. Siitä ei niin kovin pitkä aika ole, kun Alkon hyllyillä pullot olivat kyljellään, jotta asiakkaat eivät voisi nähdä houkuttelevaa sisältöä. Ostokset käärittiin paperiin. Pusta Roseta myytiin yhtenä köytenä, koska se oli ainoa viinimerkki, jonka nimen köyhäkansa osasi ääntää oikein.

Maahantuotu viini pitäisikin uudelleen pullottaa 12 cl annoksiin samalla tyylillä kuin Ryan Air on paistanut ja hitsannut muovipusseihin viskinsä 2 cl annoksina.

Viinakaupassa viinit olisivat sitten tämmöisessä pitkässä läpinäkyvässä nauhassa, joka muodostuu peräkkäisistä 12 cl muovipusseista. Asiakas voisi helposti pyytää myymälävirkailijalta sitten vaikkapa 16 pussia punaviiniä. Myyjä repäisee pitkästä letkasta tarpeellisen määrän tätä viinimakkaraa ja näppärästi kehisi sen kämmenensä ja kyynärpäänsä ympäri.

Sellainen viinimakkara olisi keittiössä oiva sisustuselementti. Sen voisi ripustaa seinille, taikka kattoon. Jouluna kynttilänvalo siilautuisi makkaran läpi ja tuhansin punaisen ja keltaisen sävyin toisi seesteistä tunnelmaa keskiluokkaiseen kotiin.

Jään jännittyneenä odottamaan mitä ministerit huomenna keksivät.

ps.
Jos makkara-ratkaisu ei jostain syystä onnistu, niin sitten toinen ehdotukseni on se, että viinipakkauksen kylkeen teipataan mattoveitsi. Sen avulla perheen isä voisi aattoillan aluksi askarrella pahvipakkauksen kylkeen pystysuoran raon, leveydeltään noin puoli senttiä. Siitä raosta perhe voisi sitten tähystää illan mittaan sisäpussissa olevan nesteen vajenemista.
ps 2.
Kuvassa kätevä juomapakkaus