>Neljäs maailma

by Michael Tillman

>

Sosiologi Manuel Castells on lanseerannut käsitteen “ Neljäs maailma”. Hän tarkoittaa termillä ihmisryhmää, joka post modernissa maailmassa jää kokonaan kaiken toiminnan ulkopuolelle ja jota ryhmää kukaan ei enää kaipaa, taikka halua takaisin.

Köyhyyden ja syrjäytymisen prosessit ovat yhä monimutkaisempia ja ne liittyvät yhä enemmän siihen, miten ihmiset pystyvät reagoimaan kasvavaan informaatioon ja sen hallinnan vaatimuksiin.

Tämän neljännen maailman ihmiset eivät välttämättä ymmärrä Euroopan talousongelmia makrotalouden termein. Heidän käsityskykynsä seilaa jossain oman lompakon ja seuraavan kauppareissun välimaastossa.

Neljäs maailma näyttää kuitenkin olevan ja voivan ihan hyvin. Älymystö voi kieltää sen arkiajattelun menetelmin, mutta se on toivotonta, sillä samalla pitäisi lakkauttaa yleinen äänioikeus.

Neljättä maailmaa hallitaan disinformaatiolla. Kuningatar Elisabethin pikkuhousut ovat huutokaupattavana, tanssija Tukiainen myy pääsylippuja häihinsä ja mäkihyppääjä Nykänen viettää jonkun naisen kanssa aikaansa huomenna. IKEA: varaston katto on Ruotsissa romahtanut. Nyt sitten loppui lampaantaljojen saanti. Tamperelaiset joutuvat menemään jäähalliin tappelemaan mustasta makkarasta.

Ja kaikki tämä vain siksi, koska tämä neljäs maailma kasvaa koko ajan määrällisesti, mutta sen tarpeet yhteiskunnassa köyhtyvät laadullisesti.

Neljäs maailma on perinteisesti ajateltuna maantieteellinen alue jossain kehitysmaissa, kolmannen maailman liepeillä, Rion slummeissa ja Meksikon huumekaupungeissa.

Mutta sen lisäksi neljäs maailma leviää miljoonakaupunkien slummeihin, Espanjan rannikolle, eurooppalaisten kaupunkien laitamille ja kaikkialle sinne, missä laajakaistaa ei ole , väestön keski-ikä nousee ja seiska- lehdet leviävät. Nyt oireita neljännestä maailmasta näyttää olevan jo Suomessakin.

Kuningatar Elisabethin pikkuhousut ja IKEAN lampaantaljat ovat vastaus neljännen maailman tiedonjanoon. Seuraavat eduskuntavaalit taas indikoivat sitä, kuinka suureksi Seiska-lehden painokset ensi vuonna nousevat. Yhteiskunta polarisoituu rajusti, eikä eliitti voi sille enää mitään. Ei Toyotalla ajava keskiluokkakaan.

Kirjoitin härnätäkseni lukijoita. Pääfunktio on kuitenkin se, että asiasta on kohta tentti yliopistolla ja tällä tavalla asiat jäävät mieleeni paremmin. Joudutten tässä nyt vähän kärsimään, kun itsekkäästi omia tenttijuttujani pohdiskelen.

Kuvassa soittaja kelaa keskiluokan iloksi mustaa blues-musiikkia Gibraltarin pääkadulla.