>Väsyttää

by Michael Tillman

>

Presidentti Halonen on viime aikoina ollut pois julkisuudesta. Minusta tuntuu, että hän on vähän väsynyt ja haluaa eristäytyä. Hän haluaa omaa tilaa itselleen.
Uutisten mukaan tänä vuonna linnan parvekkeelle laitetaan lasit. Viimassa ja tuiskussa on kieltämättä inhottavaa odotella laulukuoron esityksen loppumista. Lasiseinä toisaalta saattaa harmillisesti vaimentaa lauluesitystä. Vahtimestarien on ehkä vedettävä mikrofoni – kaiutin linjasto lasiseinän alitse.
Maan päämiehet ovat suurelta osin olleet virkakautensa lopuilla väsyneitä. Kekkonen oli hyvin väsynyt, Paasikivikin oli, Ryti ja Mannerheim ne vasta väsyneitä olivat ja Kallio väsyi totaalisesti.
Tämä viimeksi presidenttinä ollut kolmikko on tähän asti ollut sangen virkeässä kunnossa.
Näemme heidät ehkä taas yhdessä maanantaina.
Kutsua ei tullut taaskaan, mutta eipä minulla olisi ollut mitään päällepantavaakaan. Tumma puku kiiltää persuksista ja soi vyön kohdalta. Siinä sitten olisi ollut mukava kekkuloida Esko Juhani Tennilän kanssa frakkiarmadan keskellä.
Mitä siellä osaisi puhua kenellekään? Ei yhtään tuttua.
Jos ajatellaan tavallisen pulliaisen juhlapuheita, niin ei taitaisi oikein osua kohdalleen.
– Otitko paljon pohjia ?
– Taksillako tulit ?
– Eipä näy paljon vapaita naisia
Urheilijoilta voisi kysyä jostain erityisen kimurantista ja tiukasta tuloksesta. Hiihtäjältä tietenkin pitää tiukata sitä, josko tämä huomasi kysyjää Joutsan Pommin kansallisten kisojen kilpaladun varressa toissa vuonna. Siinä nousun kohdalla ?
Niin, ei ole puheenaiheita, kun ei kerta kaikkiaan liikuta samoissa piireissä. Kutsumattomuus ei ole mikään suuri vahinko.
Väsyttää.
Päivän ainoa valopilkku oli naisopiskelijoiden ensi vuoden kalenteri. Sitä katsoessa voi kerrankin sanoa, että tänään pääsin opiskelijoiden kanssa ikään kuin pintaa syvemmälle asioissa. Ainakin pääsi näkemään pintaa.
Kalenterin julkistaminen perjantaina, 12 tuntia ennen pikkujoulua, on tietenkin provokatorista ja aiheuttaa unettomuutta, ohimeneviä fantasioita ja levottomuutta ikätovereiden kanssa juhlimiseen. Kerrankin opettaja voi hyvällä mielellä vakuutta, että ajatukset ovat siellä opiskelijoiden parissa ja vapaa-aikanakin sitä murehtii heidän elämäänsä ja olemustaan , pieniä yksityiskohtiakaan unohtamatta.

Laitetaan kuvaksi nyt kuitenkin kulttuurihistoriallinen otos menneiltä vuosilta. Ajatuksetkin ehkä siinä lepäävät.