>Hymyä keskisormen takaa

by Michael Tillman

>

Paluu Suomeen on ollut riemukas. Tämä maa ja sen naiset yllättävät minut , saavat muistoni ranskalaisista naisista haalistumaan ja pistävät yöuneni sekaisin.

Presidentti Halonen on lähtenyt Ammaniin poimimaan pisteet kotiin. Kukaan aikaisempi presidenttimme ei nimittäin ole vieraillut kyseisessä maassa virallisesti ennen Halosta. Halonen ehti ennen lähtöään kommentoimaan tiukasti uuden rauhanpalkinnon saajan tilannetta. Tästä sitten aiheutui se, että ko. palkinnon saajalta evättiin yhteydet ulkomaailmaan ja hänen rouvansa kiidätettiin huisin nevadaan.

Olisi ehkä kiidätetty ilman Halosen mielipiteitäkin.

Halonen seikkailee Jordanian lisäksi kaikissa niissä Välimeren itäisissä reunavaltioissa, joissa demokraattiset voimat ovat tulleet alistetuiksi viimeisten 50 vuoden aikana. Halonen haluaa osoittaa alistetuille osanottonsa. Hyvä. Sellainen on fiksua ja hyvien tapojen mukaista. Halosen tapauksessa se on jopa ennustettavaakin.

Monissa muissa asioissa presidentti on sitten ollut tuskastuttavan hiljainen ja syrjään vetäytyvä.

Inka Henelius sitä vastoin ei ole kätkenyt kynttiläänsä, tai pitäisikö sanoa , keskisormeaan vakan alle. Hän on näytellyt sitä liikenteenvalvonnassa olleille poliisimiehille. Heneliuksen ylinopeus on riitautettu ja sitä kuulemma tullaan käsittelemään käräjäoikeudessa.

Uutinen ei kerro sitä, mitä Heneliuksen keskisormelle tullaan tekemään. Epäilemättä virkeät virkavallan edustajat ovat jo kahvipöytäkeskusteluissa tämän päivän aikana keksineet paljon käyttöä uutisankkurin sormille.

Eikös tämä viehättävä iltojemme ratto ollutkin sama henkilö, jolle puolet Suomen jääkiekkomaajoukkueesta näytti bussin ikkunasta pyllyään ( karvaista takapuoltaan) Olisiko käynyt niin, että nuorelle naiselle olisi nyt kehittynyt ao. tapauksesta nk. ammattitauti, jossa yksilö altistuu rivologian valtaan ja itse ryhtyy samalla mitalla jakamaan sitä mitä on itse saanut kohdata?

Kiira Korpi sitä vastoin on selvittänyt vaikean yhdistelmän neljän vuoden tauon jälkeen.

Jutta Urpilainen taas joutuu hiihtämään aivan outoja latuja. Demokraattisten voimien edusnaisena hän joutuu peräänkuuluttamaan pimeiden ansioiden perkaamista ja harmaan talouden kitkemistä. Muistelen monien työntekijöiden ja demokraattisten ammattimiesten takavuosina kiinnostuneen nk. työnteosta vain sellaisessa tilanteessa, että kuitteja ei kirjoitella ja verokirjaa ei näytellä. Vain oikeistolainen tavallinen kansa joutui maksamaan veroja.

Hyvinvointiyhteiskunnan rakentaminen on hikistä hommaa, josta työmiehelle on mieluusti jäätävä kaikki. Nyt harmaa talous on saatu näyttämään kapitalistin ahneudelta.

Kuvassa on Celine. Hän on autuaan tietämätön pohjoisten siskojensa touhuista. Hän opastaan matkamiehiä, myy juustoja Ranskan alpeilla, nauttii elämästään ja lataa jokaiseen kohtaamiseen koko persoonansa. Hän ei teeskentele eikä hölmöile.

Hänen erikoisalansa on flirtti. Hän on siinä uskomattoman taitava ja tehokas. Hän puhuu sitä paitsi äärimmäisen söpöä englantia.