>Jussi

by Michael Tillman

>

On juhannuksen aika. Mittumaarihan jo meni ja päivät ovat alkaneet lyhenemisensä samaan tahtiin kuin mitä tekee WSOY- kustannustalon kirjailijaluettelo. Kirjailijat kuitenkin ulos marssiessaankin säilyttävät yleensä tietyn tason ja tyylin. Juhannusjuhlijatkin säilyttävät tyylinsä, mutta silti se tyyli tahtoo hämmästyttää joka vuosi.

Suomussalmella mieshenkilö on saanut siipeensä kunnolla kun on porannut sodanaikaista ammusta. Selvistä päin. Niin kertoo uutinen.

Eilen Slovakian jalkapallomaajoukkue rökitti Italian laulukuoroon. Luulen, että illan mittaan tapahtuu vielä muutakin yllättävää. Vaistoni sanoo niin. Loppupeleissä luulen niin, että me suomalaiset taidamme yllätyksissä voittaa juhannuksena slovakit. Luulen myös niin, että osa asioista tapahtuu sitten jo juovukeaineiden inspiroimana. Suomussalmen tapauksen jälkeen jään pelonsekaisessa mielentilassa odottamaan juhannuksen lopullista saldoa.

Tillman kävi aamulla nuoren miehen kanssa marketissa paikkausreissulla, eli ostamassa vielä jonkun hätäisen varmistavan grillilihapötkylän ja muita unohtuneita tarvikkeita. Sen jälkeen hain metsästä juhannuskoivut ranskalaisnaisten poikien väsäämällä autolla, ilman kattotelinettä. Kaadoin takapenkin nurin, otin hattuhyllyn pois ja vedin etupenkin etuasentoon. Sitten paketoin 6 –metriset juhannuskoivut tyvestään jätesäkkiin ja työnsin paketin takahuklarista kohti tuulilasia.

Peräluukku kiinni ja menox sanoi annie lenox. Tuuhea latvusto teki matkastani arvoituksellisen, sillä latvusto peitti ranskalaisen kulkuvälineen rekisterikilven ja osan takavaloista ja sen lisäksi latvusto lakaisi renkaan jäljet tienpinnasta tuntemattomiksi.

Metsänomistajalle helpotukseksi ja tiedoksi se, että pyrin ottamaan juhannuskoivut metsänhoidollisesti niin, että kyseinen rötöstelyni itse asiassa auttoi ko. metsäkohteen kehitystä. Voisin jopa tiukassa paikassa esittää maanomistajalle laskun asiasta.

Juhannuskoivut ovat nyt sitten pystyssä. Lehtimajaa en ryhtynyt tekemään, sillä nuoripari tuskin jaksaa sellaisessa kisailla.

Minä taas keskityn yksityisetsivä Vareksen seikkailuihin Turun kaupungissa. Reijo Mäen uusin kirja on muuten ihan lupaava ja sovelias juhannusromaani, mutta jos lukija juo Laitilan Kukkoa siinä tahdissa kuin kirjan päähenkilö, noutaja tulee jo ennen illan lipunnostoa. Taidan laittaa etsivän välillä huilaamaan. Kirjan aloitussivuilla etsivä on jo päässyt harrastamaan luonnonhelmassa raivokasta seksiä, joten kirja todella tällä kertaa mainosten mukaan käsittelee aikuisviihdettä. Saa nähdä, miten ujo Merikarvian poika tällä kertaa selviää kimuranteista rikosmaailman seikkailuista.

Jäämme odottamaan jännityksellä sitä, ylittääkö Suomen kansa tänä juhannuksena itsensä pöljyydessä ja hölmöydessä. Alku on ainakin lupaava. Suomussalmella taivastellaan sirpaleita. Slovakiassa juhlitaan jalkapallojoukkuetta.

Tillman toivottaa kaikille lukijoille riemullista ja mieltä hivelevää juhannusta. Tillman viettää juhannuksen kotonaan, sillä en ole mökki-ihminen. Suurin syy mökittömyyteen on tietenkin aineellinen köyhyys, mutta myös se, että pidän olotilasta, jossa lämmin vesi, Internet, ja muut fasiliteetit ovat käden ulottuvilla. Sitä paitsi, vesi on Suomessa yleensä kylmää ja uimiseen soveltumatonta.

Juhlikaan valon määrää ja koettakaa poistaa pimeyttä tästä maailmasta. Pitäkää huolta takapihojen siileistä, piilottakaa autonavaimet niiltä, jotka haluavat lähteä yöllä katsomaan jostain lisää juomaa. Älkää ainakaan lähtekö naapurista 5 kilometrin päästä hakemaan lisää viinaa mönkijällä taikka päältä ajettavalla ruohonleikkurilla.

Hyvää ugrilaista karnevaalia kaikille !