>Ammattien kirjoa

by Michael Tillman

>

Matti Vanhasen entinen bodyguard on nyt Merja Vanhasen bodyguard. Sillä tavoin pesän selvityksessä on nyt sitten omaisuutta peritty.

Uusi aviopari omaa hohdokkaat ammatit. Lentoemäntä matkustaa ja seurustelee hyväntuoksuisena ympäri maailmaa ja vetää lentoyhtiöiden mainoskuvissa perässään pientä lentolaukkua ja samalla puhuu hassuja ja kivoja asioita vieressä kävelevälle kreikkalaista patsasta muistuttavalle lentokapteenille. Molemmat nauravat pilke silmäkulmassa.

Henkivartija vartioi henkeä, mutta yleensä henkivartijan työnä on ammuskella päähenkilön henkeä uhkaavia roistoja, juoda illalla viskiä poikamiesasunnossaan ja miettiä omaa elämäänsä. Henkivartija pääsee joka paikkaan, paitsi päämiehensä kanssa vessaan. Henkivartija käy illalla ostamassa päähenkilölle tonic-vettä kioskilta, kun päähenkilö on päättänyt viettää GT- höyryisen yön. Henkivartija häätää liian innokkaat ihailijat pois ja toimii kivikasvoisena muurina päähenkilön ja todellisuuden välillä.

Henkivartija näkee ja kuulee kaiken, mutta ei asetu koskaan päämiestään vastaan, paitsi silloin kun päämiehen henki on löyhässä. Muuten henkivartija vartioi henkeä ja tottelee. Ruumiista tai vartaloa hän varjelee vain englanninkielisessä maailmassa. Suomeksi hän oikeastaan tuo turvaa.

Turvamies voi olla nainenkin. Varmasti naispresidentillä on naisturvamies, joka pistää kaikki lähelle yrittävät sönköttäjät solmuun jollakin salaisella Israelin armeijan erikoisjoukkojen opettamalla konstilla. Oikeastaan, naisturvamies on minusta jopa kiinnostavampi, upeampi ja seksistisempi ammatti kuin lentoemännän ammatti.

Olen sen verran elämässäni jo lentänyt, että olen havainnut lentoemännän ammatin aika arkiseksi tarjoilijan ja siivoojan kombinaatioksi, josta, ainakin lomalennoilla, puuttuu kaikki glamouri.

Henkivartijan ammatti sitä vastoin on raju ja täynnä actionia. Tässä pieni esimerkki ammatinjohtavan koulutuksen näyttökokeista itäisellä maalla