>Maalintekijän kuolema

by Michael Tillman

>

Jääkiekko tuntemukseni rajoittuu kovin vähäisiin muistoihin. Menetin kiinnostukseni lajiin siinä vaiheessa kun Matti ”Mölli” Keinonen meni alushousumainoksiin ja ryhtyi mainostamaan tupla- sepaluksisia kalsareita.

Vähän sen jälkeen HIFK vei Esa Isaksonin Raumalta omiin riveihinsä ja kun tämä sitten olisi halunnut palata takaisin Lukkoon kauden jälkeen, helsinkiläiset olivat kopioineet jostain kanadalaisesta oppikirjasta käsitteen karanteeni ja sulkeneet Isaksonin pelikelvottomaksi pitkäksi aikaa.

Seuraavissa kohtaamisissa tietenkin pelattiin kiekkoa siihen malliin, että Tapparan Tuukka Mäntyläkin olisi vihreä kateudesta.

Mutta minun piti puhua uudesta sanasta. Erkkolaisen sivuilla nimittäin puhuttiin äsken siitä, että SM- liigan mestaruuspeli on tänään Hämeenlinnassa alkanut ”Hörpyllä”. Ajattelin ensin, että joku on ottanut katsomossa omasta pullosta huutoa vahvistavaa lientä, jotta pitkin Hämeen härkätietä tulleet vastustajat voitaisi huudolla ja räyhällä sotkea suohon.

”Hörppy” tarkoittaakin sitä, että maalivahti päästää helpon laukauksen sisään. Minun aikanani huudettiin ensin miestä pois kentältä, sillä siellä on peli. Jos maalivahti ei tästä ottanut nokkiinsa, huudettiin että ” IMURI ! !”

Mutta nyt minä tiedän tosiaan taas uuden sanan.

Barthesin ja Kristevan tavoin voinkin nyt ryhtyä saivartelemaan siitä, onko jääkiekko-ottelussa tehty maali ollenkaan todellinen maali, vai syntyykö se vasta sitten, kun katsoja sen silmillään näkee ja kokee sisimmässään ja tunteittensa avulla prosessoi. Eikö olekin niin, että kuolleesta aineesta tehty kuminen esine siinä vain lentää läpi oluenhuuruisen väliaineen pisteestä A pisteeseen B, menettäen lopulta liike-energiansa.

Eikö olekin niin, että Uuno Kailaan runon tavoin vasta ihmisen sisimmässä tapahtunut kumilaatan lennon analysointi ja tapahtumalle tarinan keksiminen sekunnin sadasosassa lopulta loihtii eteen maalin, tai tässä tapauksessa ”hörpyn”.

Mitään ”hörppyä” ei ole olemassakaan. Laukauksen tekijä on kuollut laukaushetken jälkeen ja maalivahti häipyy jonnekin muistojen hämärään. On vain katsojan tulkinta, tässä ja nyt. Koko peliä lopulta pelaa vain katsoja omine tulkintoineen.

Sanoi illan urheiluruutu sitten mitä tahansa. Maalintekijä on kuollut. Eläköön Maali !!!

Tervetuloa lukijaksi Timbe.