>Toivo kasvaa

by Michael Tillman

>Olin eilen perheen kanssa kiirastorstain messussa. Tilaisuus oli juhlallinen, koruton ja ahdistava. Saarna pidettiin, mutta aiheet olivat surullisia ja odottavia. Eipä näinä aikoina muuta ole oikein odotettavissakaan. Käsikirjan mukaan tänään, perjantaina, ristiinnaulitaan Jumalan poika.

Tänään varhain aamulla Israel hyökkäsi useilla koneilla ilmasta käsin Gazan alueelle. Siitä pappi ei vielä eilen tiennyt mitään. Sitä vastoin hän käsitteli saarnassaan katolisen kirkon skandaaleja ja muutenkin yleistä sekaannusta ihmisten aate- ja moraalimaailmoissa. Minulle tuli asioista ahdistava ja merkillinen olo.

Messun päätteeksi alttari verhoiltiin mustilla liinoilla, kirkossa valot hämärtyivät ja alttarin kynttilät sammuivat yksi toisensa jälkeen. Vain yksi kynttilä jäi alttarille palamaan hämyisään ja valottomaan kirkkoon. Urutkin vaikenivat. Messun päätyttyä väki lähti hiljaisena, ilman loppusoittoa, pois, koteihinsa, vesisateiseen iltaan.

Tänään paistaa aurinko. Olisi ollut tietenkin säädyllistä tänäänkin mennä kuuntelemaan ja katselemaan, sekä kokemaan läsnäoloa. Ajattelin kuitenkin nauttia hiljaisuudesta ja pääsiäisen odotuksesta kotona ja laittaa ruokaa. Ajattelin iloita juhlasta.

Olen suunnattoman iloinen siitä, että markkinapellet eivät ole iskeneet tahmaisia käsiään kiinni pääsiäiseen. Joulun he ovat jo pilanneet ja monen muun juhlan luonteen muuttaneet. Olen onnellinen siitä, että ei tarvitse lähetellä yhtään pääsiäiskorttia, eikä ostaa yhtään pääsiäislahjaa.

Miksi pääsiäinen on sitten jäänyt syrjään ja rauhaan. Arvelisin syitä olevan kaksi. Ensinnäkin nykyajan markkinamiehet ovat etääntyneet uskonnosta jo niin kauas, ettei heidän mieliinsä ole edes pätkähtänyt tämän juhlan kaupallistaminen.

Toiseksi syyksi kelpaa varmaan se, että pääsiäisen ajankohta määräytyy edelleen samalla tavalla kuin Easter –keväänjumalan juhlan ajankohta 3000 vuotta sitten kelttien parissa. Se osuu kevätpäiväntasauksen ja seuraavan täydenkuun vuoksi sinne sun tänne vuosittain ja logistiset järjestelmät eivät siedä semmoista epätarkkuutta. Luulen, että markkinapellet ovat luonteeltaan laiskoja, eivätkä jaksa säätää.

Hieno juttu se asia on joka tapauksessa. Vuoden suurin juhla on käsillä. Valo lisääntyy, toivo lisääntyy ja ihminen rauhoittuu.