>Koulutus kannattaa – ainakin melkein aina

by Michael Tillman

>

Nyt se sitten nähdään oikein omin silmin. Nähdään, miten koulu menee konkurssiin. Aikuiskoulutuskeskus Adulta on valtiovallan mielestä järjestänyt olematonta koulutusta kovalla rahalla. Nyt sitten on tullut maksun aika.

Näitä aikuiskoulutuskeskuksia on liipasimella monta kappaletta ympäri Suomen. Kaikilla on suuria epäselvyyksiä ja kaikkien kohdalla karhuttavat erät ovat miljoona –luokkaa.

Viime kuussa olin erään aikuiskoulutuskeskuksen opettajan vieruskaverina eräässä tilaisuudessa, johon, kummallista kyllä, oli päästetty kaikki maksavat asiakkaat. Sattui vielä niin somasti, että huomasimme olevamme koulutuksen osalta kilpailijoita. Minun työnantajani, koulutuskuntayhtymä, ei yhtään tykkää siitä, että hänen työnantajansa, aikuiskoulutuskeskus, antaa samaa koulutusta kuin me. Kilpailu yhteisvalinnan ensimmäisinä päivinä, nytkin, on veristä ja kovaa.

Me saatoimme seurustella päivän ajan sivistyneesti ja rauhallisesti. Söimme lounasta yhdessä ja aprikoimme maailman menoa.

Hän kertoi aikuiskoulutuskeskuksissa olevan yleinen mielipide se, että koulutuskuntayhtymien antamaa koulutusta pidetään arvokkaampana ja ensisijaisena. Nyt kun taistelua koulutusmarkkinoilla käydään, kaikki keinot olisi otettu käyttöön tässäkin asiassa. Markkinoita jaetaan uudelleen.

Uskon silti epäselvyyksiä olevan. Ei tässä nyt varmasti ole kyse ihan yhtä hölmöstä syyttämisestä kuin Helsingin huumepoliisien kohdalla. Jotain vilunkia jossain ehkä on.

Mutta miksi Adulta olisi tieten tahtoen tehnyt 33 miljoonan kuprun, kun sen oma liikevaihtokin on vain 31 miljoona vuodessa ? Jos niin on käynyt, laitos sietääkin kadota markkinoilta.