>Siwas Regal

by Michael Tillman

>

Hassu uutinen pisti aamulla silmääni. Kauppaketju SIWA kuulemma muuttaa aukioloaikojaan siten, että liikkeet ovat auki kellon ympäri. Sananmuoto on Taloussanomat-lehden uutisesta.

Kellon ympäri on yleensä meillä Satakunnassa tarkoittanut sitä, että touhutaan 24 tuntia putkeen ja touhutaan vielä lisääkin. Tillman touhusi mittavissa määrin kellon ympäri viimeksi omissa penkinpainajaisissaan, vuonna 1974, jolloin valvotuksi tuli 48 tuntia yhteen soittoon.

Siwat ovat tulevaisuudessa auki kuitenkin oikeasti vain kellon ympäri. Ne ovat arkipäivisin ja lauantaisin auki 9 -21 ja heti pyhä aamuna taas 9 – 21. Lehti on kerrankin oikeassa. Kaupat ovat auki kellon ympäri.

Kauppaketju perustelee laajempia aukioloaikoja sillä, että näin saadaan aikaan kilpailuetua ja samalla tyydytetään asiakkaiden palvelutarjontaa.

Tillman uskoo laajennettujen aukioloaikojen palvelevan lähinnä niitä, jotka käyvät hakemassa liikeketjun hittituotetta, Siwas Regalia, siinä vaiheessa kun entiset ovat loppuneet. Varsinkin sunnuntaiaamuisin korjaussarjan nouto käy nyt näpsäkästi usein ihan jalkapelissä, reippaasti ennen kirkonmenoja, aivan tuosta lähikaupasta.

Todellinen 24 – aukiolo voisi sekin olla piristävä juttu meille, jotka olemme tottuneet säätelyyn ja holhoukseen. Mikäpä olisikaan mukavampaa, kuin klo 4 uudenvuoden kemuista kotiin hoippuessa vielä poiketa Siwassa ja ostaa rytkäyttää mäyräkoira taikka koko salkku aamua varten.

Siinä ei tipaton tammikuu pääse yllättämään. Yksilö voi kokea täysipainoisesti osallistuvansa jälkimodernin yhteiskunnan karkeloihin täysivaltaisena jäsenenä ja samalla toteuttaa omaa itsemääräämisoikeuttaan vapaana kaikista hölmöistä rajoitteista.

Kuvassa kuorma-autollinen Siwas Regalia saapumassa sunnuntaiaamuna palveluhenkisen liikkeen takaovelle.