>Yhteen soppii…. tai sitten ei

by Michael Tillman

>

Maarianhaminan kirkkoherra on saanut potkut työstään. Häneltä ei oikein yhteiselo suju puolison kanssa ja siitä johtuen sitten Porvoon piispa on päättänyt panna miehen viralta. Asiassa ei liene mitään riideltävää, sillä tämä Vikström lienee myös ruotsinkielinen, joten asian takia ei Ahvenanmaan tarvitse irtaantua Suomesta, eikä lintujen kevätlahtausta lisätä. Hankalaksi asian tekee se, että näitä eroja on kertynyt paimenelle jo viisi kappaletta.

Näistä viidestä puolisosta ei mainita, mitä sukupuolta he ovat, mutta koska kyse on kirkkoherrasta ja kirkollisista avioliitoista arvatenkin, mieleen tulee näitä eronneita naisia miettiessä Arto Paasilinnan romaanit.

Olen illalla ja yöllä vähän pohtinut tuota tapausta ja miettinyt, mistä tuommoinen epäsopivuus voisi johtua. Hankalaahan se on, jos etsii milli-kokoiseen pulttiin sopivaa mutteria ja laatikko on täynnä tuumakierteistä tavaraa, joka kiertyy pultin ympäri puolitoistakierrosta, mutta sitten alkaa ahdistaa. Voi sitä tuumakokoa tulla viisikin kappaletta peräkkäin, myönnetään.

Lööpit eivät oikein anna selvää kuvaa siitä, minkä ikäinen kirkkoherra on ja millaisella frekvenssillä hän on yrittänyt avioliiton satamaan purjehtia. Ainakin voisi sanoa noin yleiseksi lohdutukseksi sen, että kun asianomainen on varmasti elämässään vihkinyt kymmeniä pareja ja päässyt toimitusta itse näin aitiopaikalta seuraamaan, ja itsekin viisi kertaa käytävää pitkin tallustellut morsion kainalossa, asian ei enää pitäisi jännittää, vaan kuudennella kerralla tunne on jo levollinen ja asian voi hoitaa seuraavalla kerralla yhtä tyynesti kuin kalastuskortin lunastamisen Itellan tiskiltä.

Niin, tietysti jutun todellinen ydin saattaakin olla siinä, että kirkkoherra arkipäiväistänyt koko upean riitin ja nauttii sitä liian usein. Kertakäyttöriitti on muuttunut osaksi arkea. Hääkakku on leikattu ja jo kohta käy ilmi joku morsion pikku vika, joka iltaa myöten alkaa sulhasta harmittaa siinä määrin, että aamusella sirkeäsilmäinen diakonissa näyttää jo omaa vastavihittyä hehkeämmältä.

Nyt kaikilla julkisuuteen pyrkivillä naisilla asuinpaikasta ja kielestä riippumatta onkin oiva hetki hankkiutua rouva numero kuudeksi ja saada runsaasti julkisuutta ajantäytelehdistössä.

Todellinen syy varmaan naisasianaisten mielestä on siinä, että mies on kykenemätön tuntemaan syviä tunteita ja käyttää julmasti naisia näin hyväkseen.

Oli miten oli, olisi kuitenkin mukava tietää, lähettääkö kirkkoherra kaikille entisille vaimoilleen joulukortit ja tyytyykö hän perinteiseen ja yhtenevään tervehdykseen, vai kirjoittaako hän jokaiselle naiselle yksilöllisen, sovittelevan ja joulun henkeen sopivan viestin ja kuulumiset.

Uutisessa ei muuten kerrottu sanakaan lapsista. Jos heitä on, epäilemättä ajantäytelehdistö heistä kertoo meille, viimeistään viattomien lasten päivänä.