>Kaunis pappi

by Michael Tillman

>

Vietin eilen vapaapäivää, jonka aikana yritin vapautua yhdeksi päiväksi sosiaalisesta mediasta. Uhrasin huomattavan osan eilisestä Koljatti-kirjalle ja tavallisen median irvistelylle. Saatan kirjoittaa kirjasta jotain, ja saatan olla kirjoittamatta. Minä harkitsen edelleen.

Tämä nykyinen maailman meno on saamassa sosiaalisen median raatelujen lisäksi muitakin kummallisia piirteitä. Jopa perinteinen kirja, Koljatti, ottaa siihen kantaa hitaalla tavalla, kirjana. Tervo kyllä luontevasti ja täysin rinnoin piiskaa Seiskasta lähtien kaikki mahdolliset välineet ja toimijat. Media on taas tulkinnoissaan iloinnut ja riemuinnut siitä, että Tervo piiskaisi Vanhasta ja muita poliittisia toimijoita. Minua naurattaa se nopeus, jolla tiedotusvälineet kiiruhtivat tätä tulkintaansa tekemään.

Kaikki taitaa olla jo kuitenkin myöhäistä. Ihmiskunnan hulluus lisääntyy kulovalkean tavoin. Yleisradio kertoo netti-uutisissaan, että nykyiset hääparit valikoivat pappinsa ulkomuodon perusteella. Ruma pappi tai kuivahkon näköinen naisteologi vievät häistä hohdon ja kenties avioliitto on jo sillä tuomittu epäonnistumaan.

Hääparit valikoivat papin selaamalla kuvamatrikkelia, taikka käymällä kirkossa etukäteen vertailemassa vihkijöiden ulkomuotoa ja kompetenssia. On jopa käynyt niin, että harjoitusten jälkeen on pappia vaihdettu kun tämä ei ole istunut hääjuhlan kehykseen ulkomuotonsa vuoksi. Säädyllisimmät ovat suositelleet jotain määrättyä parturia tai kampaajaa ynnä pukuliikettä kirkonpalvelijalle, jotta nuorenparin aviopursi ei heti lähtösatamassa karahda kiville.

Kirjoitukseni kirkollinen luonne, sunnuntaiaamu ja henkilökohtainen kunnioitukseni kirkon asioita kohtaan estävät minua käyttämästä nyt koko sanavarastoani. Hyvä puoli tässä on kuitenkin se, että sitä huomaa olevansa kohtuullisen onnellisessa asemassa niin kauan, kun tuommoinen toiminta itseä kauhistuttaa.

Takavuosina oli joitakin vanhan liiton kirkkoherroja, jotka kieltäytyivät vihkimästä susipareja ja eronneita. Helposti tulee mieleen semmoinen asia, että vaikka nykyään em. mainittujen parien diskriminoinnille ei mitään järjellistä syytä enää olekaan, niin silti voisi ajatella, että olisi vähän ilmaan raikastavaa, jos joku pappi kieltäytyisi oman naamansa stailauksesta ja kehottaisi ko. pölvästejä menemään vaikkapa maistraattiin taikka jonnekin aravakerrostaloon elämään synnissä.

Tai odottamaan muutaman kuukauden kihlaparina. Asiat saattavat jopa ratketa itsellään. Ruma pappi voi päästä eläkkeelle tai kihlapari erota.