>Oikeutta

by Michael Tillman

>

Porvoossa käydään kallista oikeutta. Nk. Ruanda-oikeudenkäynnin kustannukset ovat nousemassa yli miljoonan euron. Todistajia kuullaan Ruandassa ja niinpä käräjäoikeus lähtee kahden viikon kuluttua katselemaan vähän paikanpäälle.

Matka saattaa laajeta myös Burundiin, jossa asuu 10 todistajaa. Muissa Afrikan maissa asuneet todistajat on kutsuttu Suomeen.

Minähän en näistä oikeusjutuista mitään tiedä, kun en ole koskaan ollut salissa syytettynä taikka todistajana. Minulla ei siis ole selvää näkemystä siitä, miksi näin tehdään ja kuka viulut maksaa.

Mahdolliseen kansanmurhaan syyllistynyt syytetty tuskin maksaa näitä oikeudenkäyntikuluja.

Helkkarin hieno asia lopulta, että oikeus näyttää toteutuvan. Nyt kun saadaan kokemusta asiasta, näitä maailman ongelmia voitasi ratkoa tulevaisuudessakin meillä, eikä paikan päällä. Onhan selvää, että heimo- olosuhteisiin jämähtänyt oikeuskäytäntö kehitysmaassa ei voi taata kunnollista käsittelyä ja oikeudenmukaista tuomiota.

Me sitä vastoin voimme järjestää asuinpaikan rikollisille, tuomita heidät ja sijoittaa vielä vankiloihimme. Sen verran kyllä olemme velkaa kaikesta siitä kolonialismista, jota Euroopan siirtomaaherrat ovat vuosisatoja harrastaneet.