>Briteilläkin on oma Mäkilänsä

by Michael Tillman

>

Jos on Suomen raskaassa ollut aina pula räteistä ja lumpuista, niin paljon paremmin ei ole asia Englannin maalla, jossa palkka-armeijan pojat ja tytöt joutuvat kirvistelemään palveluksessa vajavaisin varustein.

Äidit ja isät jättävät kesälomansa pitämättä ja sijoittavat lomarahat makuupussiin, aavikkokenkiin ja muuhun tarpeelliseen sälään, jota kuningattaren hovihankkijat ovat ehkä pystyneet kuningattarelle hankkimaan, mutta ei enää pojille ruotuun.

Tillman on aina luullut, että jos kerran keksipaketissa ja HP-kastikkeessa mainostetaan sitä, että näitä mainioita tuotteita toimitetaan myös Lissulle ja koko hänen suvulleen, silloin organisaatio olisi niin tehokas, että kaikki maailman varusteongelmat on helppo ratkaista. No, kuka on nähnyt joskus brittiläisen kylppärin, taikka ulko-oven, voi helposti todistaa että se kansakunta on ollut täysin kykenemätön edes kehittelemään sekoitushanaa, Abloy-lukkoa ja kunnollisia ovenkahvoja. Miten sitten voisikaan onnistua sotilaan varustaminen ?

No, onneksi kotijoukot kantavat huolta pojistaan. Säännöllisesti lähtee suuria paketteja kohti Afganistania.

Sama ongelma oli kuulemma aikoinaan Falklandin sodassa. Intoa oli enemmän kuin vermettä ja paikalliset Mäkilät pitivät sitten lopusta huolen. Olen kuullut samaa myös suomalaisten rauhanturvaajien varustamisesta. Lähtevät kaverit hankkivat ensitöikseen pimeänäkölaitteita ja muuta tarpeellista vapailta markkinoilta. Mahtaakohan verottaja hyväksyä semmoiset vähennykset tulonhankkimiskuluiksi ?

Talvisotaan voitiin antaa joillekin vain kokardi. Tillmanille sentään annettiin 1970-luvulla tavaraa vähän enemmän. Suntishousutkin olivat tarkoitetut joko taistelijaparille, tai sitten jollekin sumopainijalle. Jo silloin kuitenkin oli olemassa järjestelmä, jonka avulla varusmies saattoi ostaa itselleen säädylliset lomapuvun housut. Varusvarastolla jaettiin vain sopivia asusteita.

Tillman on sitä mieltä, että jos kansakunta parhaimmistonsa lähettää muille maille taistelemaan ja kuolemaan, soveliasta on ainakin antaa asianomaisella täydet mahdollisuudet tehdä se sitten hyvissä varusteissa ja isolla selviytymisen mahdollisuudella. Jos niin ei ole, iltapäivälehtien kirjoittelulle kerrankin on jotain katetta.

Luin The Mail – lehteä viimeksi kolme viikkoa sitten lentokoneessa. Se ei näyttäisi oleva aivan sontalaarin pohjimmaisia siitä päätellen, että sitä pystyi lukemaan ilman gummihanskoja. Jotain perää asiassa saattaa olla. Ainakin suomalaisten kohdalla varusteista on kohistu keskustelupalstoilla jo jonkin aikaa