>Moottorisika pääsi pannasta

by Michael Tillman

>

Tukholman kaupunki on ryhtynyt suosittelemaan asukkailleen jätemyllyn hankintaa. Suomessa nämä tiskipöydän surraavat tehosekoittimet ovat olleet kiellettyjä, koska on katsottu eloperäisen aineksen kuormittavan liikaa jätevesisysteemejä ja lisäksi ravinnon jauhamisen jätevesiin on ajateltu lisäävän rottien määrää viemäristössä. Päättäjät ovat katselleet ilmeisesti paljon amerikkalaisia kauhuelokuvia, joissa usein kahlataan viemäreissä.

Moottorisika on tehokas mutta hieman äänekäs vekotin, joka hotkii kaiken kakkosnelosta pienemmän kitaansa, jauhaa sen muusiksi ja sekoittaa veteen. Sitten koko puuro ohjataan viemäriin.

Vehkeen käyttö muistuttaa pienoiskoossa vanhanaikaista puimakoneen eli tappurin syöttöä. Jos on isompaa kyljysluuta ja vähän vahvempaa kaurapuuroa, syöttöä kannattaa tehdä varovaisesti. Joulukinkun sääriluun kohdalla kannattaa kyllä miettiä tarkkaan. Voi olla että sika tukehtuu taikka siltä palavat käämit.

Tämmöisen energiapuuron syöttäminen jätevesiverkkoon edellyttää tietenkin sitä, että se puuro jossain vaiheessa otetaan hyötykäyttöön. Tukholmassa se sotku laitetaan bioreaktoriin ja siitä tehdään mädättämällä metaania liikennelaitoksen busseihin.

Moottorisika on tietenkin perin amerikkalainen vempain. Minulle se oli aikoinaan suuri ihmetyksen aihe. Toinen siihen kulttuuriin oleellisesti kuulunut asia ja hämmästykseni aihe oli jääkaapin ovessa oleva jääpala-automaatti, joka annostelee ylikansalliseen juomaan kokonaisia kuutioita ja toisesta napista rouskuttaa GT- juomaan jääsohjoa.

Hyvä tietenkin, että on olemassa laitteita koskevia sääntöjä. Jos kukin meistä virittelisi keittiöönsä sitä sun tätä laitetta työtä helpottamaan, saattaisi työtehoseuran konsulentti saada sätkyn. Ja vakuutusyhtiö.

Tässä taannoin alkukuusta vietin yötäni airport -hotellissa. Illalla kahdeksan aikaan vastaanotossa alkoi kello soimaan ja valot vilkkumaan. Kohta paikalle ampaisi Vantaan palolaitos. Raamikas palomies syöksyi vastaanottovirkailijan opastamana kerroksiin.

Kiinalainen matkailijaperhe oli tuonut Kiinasta mukanaan omat nuudelit ja vedenkeittimen. He olivat laittaneet huoneessaan vähän ruokaa, jolloin ko. veden kuumennin oli kuumentanut koko huoneen ja seinän ja aiheuttanut palohälytyksen. Vastaanottovirkailija kertoi tämän olevan joka kuukautista spektaakkelia heidän hotellissaan.

Jätemylly tuo mukanaan tietysti myös lieveilmiöitä. Siskonmies on antanut minun ymmärtää, että tukkeutuneet jätemyllyn korjaaminen/ aukaisu ovat sellaisia kotitaloustöitä, joita meidän vanhassa maassa asuvien miesten ei kannattaisi suuremmin kadehtia.