>Saanko esittäytyä….

by Michael Tillman

>

Tillmanin tiedenurkka esittelee eilen alkaneen innostuksen vallassa lisää kiinnostavia yksityiskohtia ihmisen olemuksesta. Tiedesarja jatkuu siksi kunnes eteen tulee tarpeeksi pöyristyttävä tieto, jota ei usko enää erkkikään.
Tänään julkituodaan tutkimustulos, jonka mukaan nopeasti suosioon kohoavat ihmisen etunimet häipyvät myös kaikkein nopeimmin. Näin on ehkä hyväkin. Euroopan Unionin ansiosta tilakoot ovat kasvaneet nopeasti niin suuriksi, että lehmille annetaan nimien asemesta nykyään koodi korvaan.

Niinpä uusiokäyttöön onkin vapautunut runsaasti nimiainesta, jota sitten nuoret perheet ovat siekailematta hyväksi käyttäneet. Siihen asiaan, miksi niin monella pikkulapsella nykyään on koiran nimi, minulla ei ole selitystä.

Koirille ja kissoille annetaan taas nykyään ihmislapsen nimiä ja jätetään ihmislapset kokonaan hankkimatta sekä kutsutaan näitä luontokappaleita sanalla ”hän”.
En ota esimerkkejä koska lukijoiden joukossa on joka tapauksessa joku, jonka lapsi tai lapsen lapsi on Reetriikka Eufrosyyne Kupiainen tai Laura Jenna Ellinoora Alexandra Camilla Jurvanen. Selvyyden vuoksi on heti sanottava, että Laura on ihastuttava nimi.
Kuten on myös Ansa. Tunsin hurjassa nuoruudessani erään kuvakauniin tytön, jonka nimi sattui olemaan Ansa. Hän oli suuresti harmistunut omiin vanhempiinsa, koska hän katsoi, että hänen mahdollisuutensa säädylliseen elämään olivat menneet ristiäisissä sen sileän tien. Minä ehdotin että korjattaisi asiaa ainakin sukunimen osalta, mutta hän ei koskaan suostunut.
Nimisokeus ei ole nykyihmisen synti, vaan sitä on esiintynyt kaikkina aikoina sekä kartanoissa, että etenkin peräkylillä. Silloin kun minulle vielä tuli erkkolainen sonnanlevitysaviisi, suurta hupia sunnuntaiaamuisin oli lukea pääkaupunkiseudun väestön jälkeläisilleen antamia nimiä. Kuningattaret ja Rooman keisarit olisivat kateudesta vihreitä jos tietäisivät kaimoistaan.
Poikien nimet muuten vaihtelevat vähemmän kuin tyttöjen.

Täältä voi uusavuton etsiä sopivia nimiä. Tässä muutama näppärä ehdotus, jota voi kokeilla, josko lupa heltiäisi: Alumina, Aravis, Begonia, Cassine, Diia….. en kestä enempää, käykää itse katsomassa. Annetun nimen takana on usein novellin veroinen tarina.

Iloisella 1930-luvulla sosialismia rakennettiin Neuvostoliitossa niin innokkaasti, että nimilläkin haluttiin saada aikaan lisää tulosta iskuriprikaatien työssä länsimaista hapatusta vastaan. Ja totta vie, jos olet tyttö ja etunimesi on Traktor – vientiä elämässä ja työmarkkinoilla pitäisi olla.

Mietin tuossa sitäkin, että kun nykyvauvat sitten joskus kaahailevat vanhusten palvelutalon käytävillä rollaattoreineen , niin siinäpä on mukava Vernissa Niemisen huikata Pinda Toivoselle, että tuletkos iltapäivällä vesijumppaan ?

Siellä sitä sitten ikäladyt näyttäisivät altaassa untuvikoille miten ryppyiset perhostatuoinnit olkapäissä saavat kyytiä ja lohikäärmeen kuvat pakaroissa sointuisivat vihreään klooriveteen niin somasti.