>Mitä kuormassa kulkee ?

by Michael Tillman

>

Kaksi viikkoa sitten ounastelin, että Ruotsin rannikon läheisyydessä tapahtuneessa epäselvässä laivan tarkastusoperaatiossa oli kyse jostain tosi suuresta ja arvokkaasta , taikka tulenarasta asiasta. Näin näyttää nyt todella olevan.

Jännitysnäytelmä on sujunut suurin piirtein odotusteni mukaan. Laiva on upotettu, taikka naamioitu toiseksi ja lasti jatkaa matkaansa jonnekin ja me muut vain veikkailemme, mitä ja kelle.

Nyt tiedämme, että laiva makasi Kaliningradissa pari viikkoa ennen kuin lähti hakemaan Pietarsaaresta Stora Enson- puutavaraa. Kummallista on se, että Pietarsaaressa on saha, mutta se on UMP:n saha. Storan sahat ovat taas aivan muualla Suomessa eikä niiden puuta normaalisti viedä Pietarsaaren kautta.

No, joku on remeksensä lukenut. Juoni on varmasti hyvä ja tarkoitusperät pahat. Lähes ainoa järjellinen lasti, joka aiheuttaisi tämmöisen operaation on plutoniumin / likaisen pommin ainekset/muu ydinmateriaali. Konventionaaliset aseet eivät ole tämän arvoisia, rahaa lasti ei voi olla ja timanttien kuljetukseen en oikein usko.

Nyt viedään jotain Iraniin tai Iranin kautta jotain jonnekin. Iranin vaalit, oppositiomellakat, Hormuzin salmi ja tuleva länsiliittoutuman vetäytyminen Irakista muodostavat yhtälön, joka pidetään tasapainossa hinnalla millä hyvällä.

Jos oikein muistan, juuri valittu Iranin uusi päämies taisi jo ehtiä tässä taannoin vierailla Venäjällä.

Tämä skenaario on ehdottomasti näistä kaikista kaikkein mukavin ja vähiten huolestuttavin. Paljon pahempi tilanne syntyy silloin, jos tuo sama laiva ilmestyy vaikkapa jonkin USA:n itärannikon suurkaupungin satamaan lastinaan Pietarsaaren lankkua ja sitä, mitä sinne Kaliningradissa laitettiin. Tai mitä sinne on matkan varrella uusissa valtauksissa laitettu.

No, Tillman on useimmiten useimmissa asioissa tässä elämässä ihan väärässä. Olen suunnattoman helpottunut, jos käy ilmi, että lähipäivinä joku pyytää ko, aluksesta ja miehistöstä 5 miljoonaa taalaa. Sellaisessa tilanteessa me on tällä kertaa vielä päästy aika vähällä. Minä mielihyvin kärsisin väärässä oloni nöyrästi.