>Tiukkoja tilanteita

by Michael Tillman

>

Ylämaan muistelut saavat kohta riittää. Minulle tulee sinne takaisin kaipuu, into ja ikävä jos en kohta raukea kirjoittamasta matkakertomusta. Pitkäsarviset naudat tulevat jo nyt uniin.Maantiellä on syytä olla aina hirmuisen varovainen, liikutaan sitten Jyväskylässä , Lapissa taikka Skotlannissa. Siellä Ylämaalla yksi vaaroista on tämän näköinen. Otus on lempeä ja rauhallinen karvaturri, joka ei hevin siirry tieltä mihinkään. Pelokas autoilija joutuu ajamaan 5 cm päästä terävien sarvien muodostamaa kujannetta pitkin mateluvauhtia. Jos eläin edes aivastaa, puolet vuokra-auton kyljestä on auki kuin sardiinipurkki.

Mutta ei. Nämä ovat kohtuullisen kilttejä ja rauhallisia otuksia. Lisäksi näillä on laumassaan erittäin herkät ja tärkeät sosiaaliset suhteet ja hierarkia. Meille tapahtui niin, että kun aikamme valokuvasimme, soitimme torvea ja hermoilimme tukoksen kanssa, yksi lauman uros työnsi sarvillaan edessä olevat lehmät pois tieltä ja sen jälkeen vilkaisi meihin odottavasti.

Galgary Bayssa on toisenlaista karjaa. Tämä hiekkaranta on Mull-saaren upein. Aalto ja laine liplattavat täälläkin turistin ja paikallisen varpaaseen. Tilaa on tuulen kerätä voimia. Rantakaistaleelle on yleensä majoittunut runsaasti telttailijoita ja perheitä viettämään mukavaa aikaa.

Itse kylän nimi on Galgary. Väestö komennettiin aikoinaan siirtolaisiksi joskus ammoisina aikoina Kanadaan. Siellä he sitten perustivat Galgaryn – kaupungin, mutta alkuperäinen paikka on täällä.Invernesissä opiskelijat olivat varanneet ystävällisesti itselleen ja minulle hostel -majoituksen 12 punnan korvausta vastaan. Samaan huoneeseen skottilaisen rahanhimon riivaamana oli tungettu 10 henkilöä, joille oli varattu noin 10 % käyttöoikeus käytävillä oleviin kahteen vessaan ja yhteen suihkuun.

Kun säädylliseen aikaan klo 22.30 palasimme pubi-kierrokselta ryhdikkäänä 8 uroksen laumana majapaikan huoneeseen, hostelli oli poissa ollessamme myynyt huoneen loput 2 petipaikkaa kahdelle noin 25 vuotiaalle espanjalaisneidolle.

Kuvan selvitykseksi sen verran, että tuo yläpeti oli bloginpitäjän residenssi ja tuossa alemmassa carmen sylvia vetelee unia aamutuimaan kun joukkomme on lähdössä pois. Uskon hänen aamun mittaan vielä yrittävän saada vähän univelkaansa pois, sillä yön aikana seitsemän aikuisopiskelijamiestä ja yksi eläkeiän kynnyksellä oleva lehtori saivat aikaan melkoisen pieremis – ja kuorsaus-sinfonian. Carmen sylvia ei koko aamutoimien aikan esittänyt mitään heräämisen merkkejä.

Mutta kuva puhukoon puolestaan. Uskoisin tyttärilläkin olevan kertomista reissun jälkeen.Ajattelin kauhulla skenaariota, jossa minä olisin 25 vuotiaana saman ikäisen kaverini kanssa interrail-reissulla ja hostellin pitäjä laittaisi meidät nukkumaan kahdeksan pubikierrokselta palaavan , aikuisen, kähertäjäliiton syyskokous-osallistujanaisen kanssa, joiden ikähaitari olisi 25 – 55 ikävuotta.Vaikka semmoinen naislauma harvemmin piereskelee ja kuorsaa, tunnelma olisi silti varmaankin melko sähköinen ja latautunut.Me suoriuduimme mielestäni yöstä sangen hyvin. Aamulla eräs aikuisopiskelija jätti edustamansa suomalaisen konefirman avaimenperät nuorten naisten vaatepinkkojen päälle. Myyntimies yrittää aina viimeiseen saakka. Jos ei muuta, niin ainakin kauppaa.