>Paikannustietoa

by Michael Tillman

>

Hiihtäjä Kuitunen on ehdottanut, että huippu-urheilijoille pitäisi laittaa mikrosiru nahan alle, jotta heidät löydetään haastatteluun ja haastateltaviksi sekä testattaviksi. Kaikista näistä Kuitusella on kovasti kokemusta.

Tillman tekee vastaehdotuksen. Huippu-urheilijat voisivat sankoin joukoin hakeutua eduskuntaa ja EU-parlamenttiin. Siellä heillä olisi kulkukorti ja me kaikki tietäisimme joka hetki, missä he ovat menossa.

Miksi ihmeessä meidän pitäisi suostua tuommoiseen ?

Jokainen tavallinen tallaaja ajaa päivittäin autoa, ostaa rautakaupasta Mora-puukon, käy Alkossa ja leikkelee sipulia pirunmoisella veitsellä karjalanpaistiin. Silti meitä ei valvota erityisen kovasti ja yhteiskunta toimii sellaisen ajatuksen perusteella, että useimmat meistä ovat edes kohtuullisen fiksuja ja lainkuuliaisia.

Miksi urheilijoille pitäisi rakentaa tämänkaltaisia systeemejä kun tavallisen kadun kulkijan turvallisuutta ei samaan aikaan pystytä turvaamaan ?

Ainoa käytännöllinen sovellutus voisi olla Jukolan Viestissä tilanne, jossa sydänkohtauksen saanut amatööri pitää saada 5 osuuden farsta-hajonnalta pois paikalliseen tehohoitoon. Tai sitten semmoinen siru olisi mukava siinä mielessä, että piipparin avulla iltapäivälehdistön reportterit voisivat löytää huippu-urheilijan yökerhon jytkeestä, lentoaseman aulasta taikka poikaystävän autosta.

Muuten olen sitä mieltä, että arvon huiput voivat minun puolestani vapaasti piikittää mitä tahansa suoneensa. Jos siitä mieli hyväksi tulee, niin antaa mennä vaan.

Neljän päivän päästä alkaa ihana Tour de France. Neljä viikkoa raatelevia nousuja ja hirvittäviä alamäkikolareita. Kohta nähdään miten apuajaja sammuu työn tehtyään, miten santarmi tekee ratsioita huoltoporukan asuntoautoihin ja miten energiapatukkaa survotaan kireiden pyöräilyshortsien ja ihon väliin.

Rakastan Jukka Pakkasen selostusta. Draamaa on täydellinen kun joku kärähtää. Ainekset ovat kasassa. Pieniä tuskallisia novellinpalasia kirjoitetaan taas jossain Alpeilla.

Onneksi minä pelkään kuolemakseni pistämistä. Muuten minusta ehkä olisi tullut urheilija.