>Terveystietoa

by Michael Tillman

>

Kangasniemen lukiossa on tehty huipputuloksia viime syksyn ja tämän kevään ylioppilaskokeissa. Tämmöinen asia oli satu julkisuuteen sinä aikana kun tänään matkailin pitkin tuulista Suomen maata.

On tullut hyviä arvosanoja terveystiedosta. Hemoglobiinit ovat olleet kohdillaan ja verenpaineet säädetyissä rajoissa. Vissiin myös on osattu asiat teoriassa.

Tillmanin oma YO- todistus vuodelta 1974 on hyvin heiveröinen ja suurta laiskuutta indikoiva. Kirjoitetut aineet ovat kuitenkin loistavia. Minä olen kirjoittanut kunnon realin ja erittäin pitkän matematiikan. Olin nimittäin jo silloin aikaani edellä ja suoritin lukion neljässä vuodessa.

Mutta terveystietoa en kirjoittanut. En kirjoittaisi sitä vieläkään, jos haltija taikoisi minut nyt 19 vuotiaaksi finninaamaksi. Olen sitä mieltä tietenkin pedakoomikkona, että vilppi on itse saatanasta. Vilpiin syyllistynyt on hölmö ja onneton tunari, joka ei selviä vastakaan elämässä ilman vilppiä. Terveystiedon yo-kokeessa luntannut on oikea emä ääliö. Mihin hän sitä terveystiedon arvosanaa aikoo elämässään käyttää. Ja miksi ottaa semmoista riskiä.

Epäilemättä joku tiedekunta antaa terveystiedon laudaturista ämpärillisen lähtöpisteitä mutta minä en jaksa nyt ryhtyä hakemaan sitä, mikä tiedekunta se semmoinen on.

Uutisessa kerrottiin, että jotain ihmistä on kuulusteltu, mutta ylioppilaat ovat ainakin tässä vaiheessa puhtaita kun pulmuset. Minuun tuo ei oikein uppoa. Kuka lunttaa, se lunttaa. Minä olin aikoinani saamarin, oikeastaan oksettavan laiska, mutta minä en luntannut.

Joku minun opiskelijoistani on joskus yrittänyt. Semmoinen on helppo lopettaa lyhyeen monivalintatentissä. Olen nimittäin joskus 20 vuotta sitten joutunut käyttämään muutaman kerran monivalintatenttiä. Olen väsännyt kahdenlaisia kysymyspatteristoja näille veijareille. Rinnakkaiset opiskelijat saivat versiot a ja b, seuraava rivi taas a – version ja niin edelleen. Jos erehtyi katselemaan naapurilta, ja kopioimaan hänen rivinsä, tuloksena oli täydellisen väärä rivi, jonka saldoksi tuli miinus 100 sakotuspiste-systeemiin vuoksi. Semmoisesta opiskelija helposti saa sen oikean käsityksen, että opettaja on pannut jotain merkille.

Esseekysymykset nykyisissä aineissani ovat etukäteen sangen hyvin aavistettavia. Silti nämä osaavat kirjoittaa tuskallisen huonoja vastauksia, koska he eivät ole jaksaneet edes kysyä vanhempien kurssien vanhoja kokeita lainaksi, saatikka sitten että olisivat valmistautunet niihin.

Jos ryhtyy lunttaamaan ja ottamaan riskejä, silloin pitää yrittää saada selville etukäteen äidinkielen tehtäviä ja pitkän matikan kysymykset. Mutta terveystiedon lunttaajat pitää laittaa jalkapuuhun terveyskeskuksen eteiseen koko viikoksi ja sen jälkeen koko kesäksi vanhustenpalvelutaloon siivoamaan mummojen ja pappojen vaippoja. Tässäkin tapauksessa taas käy selvästi ilmi se, että konnat ovat pohjimmiltaan tyhmiä.

Sitä vain ihmettelen, miten sinetit on saatu murrettua etukäteen ?