>Salattu Itä

by Michael Tillman

>

Aasian maat ovat sitten mystisiä. Nyt Tillmankin yhtyy tähän kliseeseen. Tässä mennä viikolla Etelä-Korean entinen presidentti hyppäsi kotikylänsä kalliolta kuolemaan, kun oli tullut otettua vähän lahjuksia. Tai hänen vaimonsa oli ottanut. Kasvot eivät kestäneet häpeää.

Vähän myöhemmin saman valtion pohjoisen naapurin päämies ei suinkaan hypännyt rotkoon vaan ajoi alueen turvallisuustilanteen rotkon reunalle räjäyttämällä ydinlatauksen ja ampumalla ohjuksia. Maassa ei ole ruokaa juuri muille kuin ydinfyysikoille ja sotilaille. Kaikenlaista voidaan silti puuhata rajan pohjoispuolella kasvojaan menettämättä.

Pari viikkoa sitten Myanmarissa oppositiojohtaja sai lisää viisi vuotta arestia kun antoi amerikkalaiselle uimari-vierailijalle lasin vettä.

Tänään kerron teille Laosin kauniista ja ihanasta maasta, jossa nigerialaissyntyinen britti Samantha Orobator on tullut raskaaksi ja on jo ties monennellako kuulla. Tämä sinänsä kaunis ja herkkä tapahtuma on saanut melkoisesti lisähuomiota siitä syystä, että neiti Orobator on istunut viime elokuusta asti paikallisessa linnassa syytettynä huumeiden kuljetuksesta. Neidiltä oli nimittäin löytynyt runsaat puoli kiloa heroinia. Tiedätte aineen, sillä saa silmät mukavasti loistamaan ja murheet ja esto helkkariin. Kertovat.

No Laosin viranomaiset ovat nyt vähän h-moilasena, sillä maaliskuussa todettu raskaus oli vasta kolmannella kuulla siinä vaiheessa. Lukkojen takana neitokainen on ollut jo elokuusta asti.
Neiti Orabatoria ei nyt voi ainakaan heti teloittaa, sillä Laosissa on sentään semmoinen laki olemassa, että lapsi pitää ensin synnyttää, ja sitten vasta äiti tapetaan.

Tillman ei rohkene arvailla, josko vaikka Laosin viranomaiset olisivat keinohedelmöittäneet neiti Orabatorin, jotta sääli-syihin perustuen hänet voitaisi häätää jonnekin. Tai sitten joku vartija on pyytänyt vähän pesää neidiltä yön hiljaisina tunteina ja luvannut tuoda sitä vastaan neidille manikyyri-välineitä, huulipuikon ja pullon kapitalistista coca-colaa. Varmaankin asia meille selviää, kun nuori äiti tulee lapsensa kanssa julkisuuteen. Ehkäpä kaikki elokuvien vankila-fantasiat ovatkin totta ja linnassa pidetään hillittömiä orgioita. Tästä tapauksesta luultavasti tullaan elokuva tekemään, sillä juoni on jo ihan kelvollinen.

Joka tapauksessa Laosin viranomaisilla on nyt, käyttääkseni vanhaa Vietnamin sodan aikaista sanontaa, paska lentänyt tuulettimeen.

Voitte vapaasti haukkua Tillmania kulttuurirelativismin puutteesta. Hymyssä suin myönnän ja totean, että itämaisten kasvojen takana asuu moni-ilmeinen ja salattu ihminen. Ainakin minulle.