>Liikehdintää

by Michael Tillman

>

Tänään voisi kirjoittaa vaikkapa hetki sitten julkitulleesta Pohjois-Korean ydinkokeesta, taikka siitä, että Sami Hyypiä kuulemma pitäisi aateloida. Voisi kirjoittaa vaikkapa siitä, että 20 % suomalaisista jää ilman jälkeläisiä.

Ehkä kirjoitan kuitenkin siitä, että viikonloppuna viihtyisässä ja mukavassa entisessä pääkaupungissamme oli tapeltu oikein kunnolla. Varsisuon nukkumalähiö on kohta kuuluisa muustakin kuin Reijo Mäen dekkareista. Tosin edes niissä ei asuta ko. lähiössä vaan vain poiketaan työtehtävissä siellä.

Viikonloppuna Turun poliisi oli joutunut poikkeamaan useamman partion voimin Varissuolla. Syynä oli se, että kun

” monikymmenpäinen miesjoukko alkoi heitellä toisiaan kivillä ja kepeillä. Myös puukkoa vilautettiin tappelun aikana.”

Nyt tietenkin luulette, että kirjoitan sormet tikkana naputtaen monikulttuurisesta ahdingosta ja niin edelleen. No en kirjoita. Viittaan vain puukkojunkkareihin, Jukolan poikiin ja muihin historiallisiin ja fiktiivisiin tapahtumiin. Joukkotappeluja on aina ollut ja tulee aina olemaan. On hyvä, että niihinkin saadaan vähän uutta verta.

Ups. Tuo viimeinen kuulostaa vähän pahalta. Se oikeastaan näyttää ihan sammakolta, kun sen lukee.

Päästän teidät viimein ahdingosta ja kerron seuraavan mielipiteeni. Brighton, Paris, Malmö, Varissuo…. ketju tulee olemaan pitkä ja kivinen. Palokuntia ja poliisipartioita tullaan tarvitsemaan kaikkialla missä vieraat kulttuurit kohtaavat. Olen lukenut historiaa ja folklorea viimeisen viikon aikana yli 1000 sivua ja sellaiseen päätelmään valitettavasti olen tullut. Tämä kaikki on vasta alkua. Jos olet ostamassa kämppää, älä osta sitä läheltäkään Varissuota.

Ihminen näyttäisi muovaavan kulttuuriaan, liikehtivän edes takaisin ja sulautuvansa muihin ihmisryhmiin, mutta aina se vaatii veronsa. Näissä rajatilanteissa näyttää olevan kitkaa, viivettä ja aaltoliikettä.

Kun Suomi muuttui agraariyhteisöstä tietotekniseksi palveluyhteisöksi, tarvittiin aikaa 100 vuotta. Nyt kun maa muuttuu suomalais-ugrilaisesta pallinaamojen maasta monikansalliseksi eurooppalaiseksi valtioksi, tarvitaan taas ainakin se sata vuotta. Sitä kehitystä on nyt tapahtunut noin 30 vuoden ajan. Edessämme on siis vielä ainakin parin sukupolven mittainen ajanjakso jolloin sopeudumme tähän kaikkeen. Ruotsin kohdalla näyttäisi siltä, että sopeutumisaikaa on vielä ehkä 30 vuotta jäljellä.

Ryhtykäämme sopeutumaan.

Olen taas vähän reissussa. Ajastan tänne kuitenkin jotain pientä ajatuksen poikasta , jotta jotain lukemista olisi tarjolla.