>Shokki ja jälkishokki

by Michael Tillman

>

Tein perjantaipäivän kunniaksi vähän politiikkaa. Näpsyttelin YLE:n vaalikoneeseen mielipiteeni 30 väittämään. Sen jälkeen kone kertoi minulle sen, ketkä ajattelevat samalla tavoin asioista. Tein samanlaisen testin erkkolaisen sivuilla viikko sitten.

Toinen tai molemmat koneista ovat täyttä humpuukia. Yleisradion testi antoi kärkikymmenikköön minulle 7 ehdokasta yhdestä ja samasta puolueesta. Erkkolaisen testi taas antoi yhden ainoan ehdokkaan kyseisestä puolueesta kärkikymmenikköön. Molempien testien hylkiö-kymmenikkö oli suurin piirtein samanlainen. Mitään eroa ei siinä päässä syntynyt. Vain tuolla yläpäässä.

Tuntien ajatteluni ja mielipiteeni, voin nyt tässä todeta, että yleisradion kone antaa huomattavan kiinnostavia ja äänestystä innoittavia tuloksia kun taas erkkolaisen koneen antama tulos on minulle vieras ja kauhistuttava.

Yleisradion testi muuten rankkasi kohdallani ykköseksi naisehdokkaan. Kas kummaa, reporadion listalle pääsi myös yksi entinen urheilija ja nykyinen sosiaalidemokraatti. Erkkolainen ei antanut minulle yhtään työväenaatteen nimeä.

Olen siis toipumassa shokista. Ajatteluni ei olekaan irtaantunut niistä arvoista ja asioista, joita olen mielessäni elämäni aikana pitänyt. Erkkolaisen lehtitilauksen katkaiseminen viime syksynä oli järkevä ja asiallinen teko, joka toivon mukaan avaa silmäni vähitellen. Kissanpennuilla se tapahtuu muutamassa päivässä, keski-ikäisen miehen osalta aikaa saattaa kulua vuosia. Mutta paranemisen tiellä ollaan.

Monet läheiseni ovat sanoneet, että he eivät tiedä, ketä äänestäisivät ja miksi äänestäisivät. Minulle miksi on ollut aina helppo asia. En ole koskaan jättänyt äänestämättä yhdessäkään vaaleissa. Kirkollisvaalit mukaan lukien. Ketä – kysymys taas tulee minullekin vaikeammaksi vuosi vuodelta. Sen tiedän jo nyt, ketä en missään nimessä äänestä. Tässä lyhyt luettelo asiasta.

En tule äänestämään henkilö, joka on saanut oikeudessa tuomion. En tule myöskään äänestämään henkilöä, joka on ennen harrastanut kilpaurheilua tai harrastaa sitä nyt. En äänestä myöskään henkilöä, joka on saavuttanut julkisuutensa median avulla ennen politiikkaan ryhtymistä. En äänestä henkilöä, joka on järjestämässä kansanäänestystä joka ainoasta tuulimyllystä ja pakolaiskiintiöstä.

Lisäksi yritän em. karsinnan jälkeen etsiä jäljelle jääneistä sellaisen, joka on tehnyt joskus oikeaa, aitoa lisäarvoa tuottavaa työtä ja elättänyt itsensä sillä.

Mutta käykää ihmeessä vertailemassa koneita. Minun kohdallani tulokset olivat kummallisia.