>Olkoon onni mukanasi……

by Michael Tillman

>

Fortumin uuden toimitusjohtajan Tapio Kuulan eläkeikä on nostettu yhdellä vuodella. Hän joutuu nyt johtajasopimuksensa mukaisesti ahertamaan sorvin ääressä 63 -vuotiaaksi.

Tillman on Kuulan puolesta onnellinen ja tekee täällä periferiassa yhdenmiehen aaltoja. Tillmania asia ei juuri kovasti vaivaa. Sähkölaskukin saattaa taloudessamme tulla maksetuksi, jahkaa eräpäivä koittaa. Välittäjäsähköfirman kautta suuri osa niistä euroista menee kuitenkin loppupeleissä Fortumille, sen johtajan osoittamaan paikkaan.

Tillman on sitä vastoin aika kiinnostunut siitä, miten Fortumin sijoitukset Venäjän energiamarkkinoilla ovat kehittyneet? Tulisiko sieltä mitään apua johtajan palkkaukseen, vai joutuvatko Tillman ja muut suomalaiset sähkönostajat kustantamaan yrittäjävoiton kautta koko tämän kuvion ?

Luulisin Fortumilla olevan Venäjällä noin 2 mrd euron sijoitukset. Nyt kun koko maailman taloudellinen tilanne on vähän hutera ja kone niin sanoakseni yskii, kiinnostaisi tietää, kuinka sidottua Fortumin liiketoiminta on Venäjän sisäisen energiatuotannon saralla. Olisi mukava tietää vähän siitä, ovatko odotetut tai peräti odottamattomat riskit toteutuneet. Voiko Fortum myydä sitä energiaansa jonnekin muuallekin kuin Venäjän omille markkinoille ? Ovatko kaikki Venäjän ympäristöviranomaisten lupavaatimukset täytetty ?

Parasta tietenkin olisi, jos mitkään riskit eivät vielä olisi toteutuneet.

No joka tapauksessa iltapäivähömppä saa sytykettä uutiskiimaansa tämmöisistä yhden vuoden eläkeikänostoista. Sekin on hyvä juttu. Niin kauan kuin sen suurempaa ei ole Fortumista kerrottavana, oikein hyvä juttu.

Eräs sotilastuttava kertoi aikoinaan olleensa sotilasvierailun isäntänä. Vieraana oli ollut everstintasoisia henkilöitä rajan takaa. Nähtävää, kestitystä ja ohjelmaa piti tietenkin järjestää.

Tuttavani kertoi laittaneensa maahan telttapatjoille rinnakkain 10 suomalaista rynnäkkökivääriä ja viereen 10 venäläistä AK-47 kivääriä. Sitten hän oli kysynyt toveri everstiltä, mistähän se mahtaa johtua, että jos hän nyt ottaa lukon mistä tahansa suomalaisesta rynnäkkökivääristä ja kokeilee sitä näihin 9 muuhun suomalaiseen rynnäkkökivääriin, niin lukko sopii kaikkiin näihin toisiin aseisiin. Mutta kun hän ottaa mistä tahansa venäläisestä aseesta lukon, niin se sopii vain ja ainoastaan siihen yhteen aseeseen, eikä mihinkään toiseen.

Eversti oli läimäyttänyt tuttavaani ystävällisesti hartioihin ja sanonut hymyssä suin, että toveri majuri, asiahan on aivan selvä.

Suomi pieni maa, kiväärissä pienet toleranssit, Neuvostoliitto suuri maa, kivääreissä suuret toleranssit.

Kuka ryhtyy etsimään logiikkaa tuosta edellisestä jutusta, taikka vaikkapa mistä tahansa Venäjän toiminnasta, saa etsiä. Yllätykset voivat olla melkoisia. Parhaiten tuo tarina naurattaa silloin, kun sekä kertoja, että kuulijat ovat tuhdissa humalassa.