>Jumal hallitte aalo ja taeva ja maa, kodoranna me nähd saa ja syndymämaa.

by Michael Tillman

>

Tänään selvisi Tillmanille sellainen seikka, että sitä saatetaan olla sukua piirilääkäri Nortamolle. Tillmannin isoisän isoäiti nimittäin on Ida Kristina Nordling, Rauman maaseurakunnan Haapasaaren kylästä.

Frans Jalmar Nortamo taas syntyi Raumalla 13.6.1860. Vanhemmat olivat värjärimestari Johan Gustaf Nordling ja Amanda Lucina Renvall. Aikakausi ja paikkakunta täsmäävät ainakin. Ehkäpä Nordlingit olivat sukua keskenään.

Pitääpä ottaa asioista tarkemmin selvää. Harmittaa tuommoinen, että olen tähän ikään asti elänyt ilman kahta tärkeää tietoa. Toinen on tuo Nortamon alkuperäinen sukunimi ja toinen se, että Rauman ja Porin lisäksi Nortamo oli Pudasjärvellä lääkärinä 1900 – 1903. Mitähän selkosen ihmiset hänestä ajattelivat ?

Nortamo tunnettiin iloluontoisena ihmisenä, joka oli aina valmis totin tekemiseen ja pikku laulun sepittämiseen. Tillmanin sukua oleva Ida Kristiinakin oli ilmeisen iloluonteinen nuori nainen, sillä hänellä oli isoisäni isä synnytettynä ja 4 vuoden ikään varttuneena valmiina, kun hän isoisäni isoisän vihille koppasi.

Tämä sikäli vähäpätöinen seikka voi olla syynä siihen, että railakas hulivililuontoni on aina maailmalle halajanut ja olen ulkoisille virikkeille altis.

Päreen otsikko on hakattu Nortamon hautakiven. Siihen ei ole mitään lisäämistä. Teksti ei ole yhtään Rauman seudun rukoilevaisuuden vaikutuksille altistunut, vaan tuossa kirjoituksessa on enemmänkin nähtävissä teosofisia vaikutteita ja humanismin ajatusta.

Kuvassa taas on Rauman viimeisen purjelaivan, kuunari Uljaksen silhuetti. Uljas upotettiin Rauman edustalle 4.6.1950