>Merkillistä etääntymistä

by Michael Tillman

>

Norjassa on pappi kastanut veden puutteessa ihmislapsen väljähtyneellä sitruunasoodalla. Tai saattoi olla myös monikansallista Sprite-juomaa. Aamulehti ja arvatenkin kohtalainen lössi maailmasta ja järkiajattelusta irtiajautuneita ihmisiä ihmettelee asiaa. Toistaiseksi kommentteja on Aamulehteen tullut vain vähän ja nekin hyvin tolkkuja. On siis toivoa, että tämmöinen journalismi ei saa isoa vastakaikua.

Tillman ihmettelee sitä, onko Mansessa uutisista puutetta, vai joko kesätoimittajat harjoittelevat sorvin pyörittämistä. Sisältö nimittäin muistuttaa erkkolaisen NYT-liitteen juttuja. Saattaa tietenkin olla, että toissapäiväisen esimerkin innottamana tässä Sprite-yhtiö tekee sissimarkkinointia. Tai että aprilliuutinen on livahtanut lehteen päivää liian aikaisin.

Tillman voi todistaa, että vesi ei suinkaan tule kirkon kraanasta taikka kirkkorakennuksen sadevesisäiliöistä. Kastevesi ei myöskään tule Helsingistä, Kirkkohallituksesta, sinetillä suojattuna, vaan se tulee sieltä, mistä suntio sen sattuu parhaiten saamaan. Se saattaa olla peräisin jopa suntion kotoa , taikka Teboil-huoltoaseman vesipostista.

Tillmanin vaari, joka vanhoilla päivillään vielä teki uraa suntiona, vei kasteveden aina kotoaan mukanaan. Samoin hän talvella vei sähkökahvipannun, jotta kastevesi voitiin lämmittää sopivan lämpöiseksi. Samasta vedestä saattoi ihan hyvin tehdä teetä tai murukahvia ennen kirkonmenojen alkua.

Varsinainen tehoaine veteen lisätään vasta siinä vaiheessa kun pappi aloittaa toimituksen. Silloin siitä syntyy jotain voimallisempaa ja ylevämpää. Ollaan mukana riitissä. Siirrytään olomuodosta toiseen ja vettä siinä on käytetty aikojen alusta asti. Paitsi , joskus on kastettu muinaisuudessa laivoja niin, että on lyöty vihollisvankien kalloja vasten laivan kylkeä mäsäksi.

Uusavuttomien journalistiplanttujen ei siis tarvitse olla huolissaan. Ihan samaan lopputulokseen päästään Spritellä ja järvivedellä, kraanavedellä ja Perrierillä.

Sitä vastoin kaupunkilais- uusavuttomien on kohta oltava siitä huolissaan, että kasteita ei voida suorittaa, kun ei löydy kahta sopivaa kummia lähipiiristä. Kummeille nimittäin asetetaan paljon enemmän vaatimuksia kuin vedelle.

Tillmanin sisko on kastettu pienenä laitoksella ilman vettä. Tämmöisen hätäkasteen voi tehdä kuka tahansa paikalle sattuva seurakunnan jäsen ilman vettäkin. Aikaisemmin, kun kotisynnytyksiä oli enemmän, semmoinen oli hyvin yleistä. Sitten vai myöhemmin käytiin kaste vahvistamassa kirkossa.

Mainokset