>La familia noble – jalosukuiset

by Michael Tillman

>

Huonosti kuolee, huonosti kuolee….. sanoi Kukka- ja hautausliikkeen omistaja Ruumisville aikoinaan Karstulassa, kun joku kysyi, miten menee.

Huonosti kuoli myös eilisessä koiraohjelmassa. Ajattelin katsoa muutaman hetken televisiota tyhjentääkseni päänuppini päivän raadannasta. Sattumanvaraisesti avasin toosan juuri siltä kanavalta, jossa loppuun asti jalostetut rotukoirat tekivät hidasta kuolemaa. Epileptinen kohtaus ei näytä koiralla yhtään sen mukavammalta kuin ihmisellä.

Ohjelman ingressi alleviivasi sen kaikkien tietämän tosiasian, että rotukoirajalostuksella on aikaan saatu koirarotuja joilla on erilaisia jalostuksesta johtuvia vikoja ja tauteja runsain määrin. Rotuopilliset määrittelyt ja tuomarien mielipiteet ovat ohjanneet rotujen muotoja ja ulkonäköä niin, että paketti ei enää oikein pysy kasassa.

Sykähdyttävää oli katsoa esimerkiksi sitä pientä koiraa, jonka aivot eivät enää mahtuneet pääkoppaan ja joka tuskissaan raapi itseään ja pyöri lattialla. Epileptinen koirakaan ei ole kaunista katsottavaa. Rhodesian koiralla on selässä reikä, josta ulkoilman pöpöt voivat päästä selkärankaan..Merkillisyyksiä oli vaikka kuinka. Tässä vaiheessa minua oksetti niin paljon, että pakenin sänkyyn näkemään painajaisia.

Koirien omistajat kärsivät rotupuhtaiden lemmikkiensä puolesta, mutta koiria ei lopetettu. Vähän oksetti katsoa tilannetta, jossa omistaja makaa epilepsiakohtauksen saaneen boxerinsa päällä keittiön lattialla. Sitä vastoin kasvattajat pyrkivät lopettamaan kaikki semmoiset pennut, joilta puuttuu joku rotuominaisuus. Esimerkiksi juuri tuon Rhodesian koiran tumma selkäjuova on semmoinen asia, jolla syntynyt pentu voi pelastaa elämänsä.

No samaan rotuopilliseen puuhasteluun ovat syyllistyneet lievemmin kaikki, jotka eläinten kantakirjojen kanssa ovat puuhastelleet. Ayshirelehmä on huippuunsa viritetty eläinformula, ravihevosella on komeampi ja täydellisempi sukutaulu kuin omistajallaan ja kissan nimi saattaa muistuttaa Baijerilaisen kreivin käyntikorttia.

Tillmanin puolesta kukinkin voi puuhastella ihan mitä vain laki sallii, mutta eläimelle aiheutettu kärsimys on raukkamaista ja inhottavaa. Monet sekarotuiset ja vähemmän puhtaat lemmikit ovat paljon mukavampia ja söpömpiä kuin nämä viritykset. Lehtitiedoissa usein kiitettävästi kerrotaan koirien rodut silloin kun lemmikki on päättänyt ryhtyä saalistamaan ravintoketjuunsa kuulumattomia asioita.

Tillmanille kissa on kissa ja koira on koira. Kaikki muu on kohtuullisen turhaa. Lukijoiden joukossa on paljon lemmikkien omistajia. Älkää ottako pulttia minun kirjoituksistani. Se ei auta mitään. Pitäkää huolta lemmikeistänne ja edesauttakaa järkeviä jalostusmenetelmiä ja eettisiä arvoja sekä käyttäkää valtaanne ja vaikutuskanavianne.