>La cambio – muutos

by Michael Tillman

>

Viime päivinä olen pohtinut mielessäni epämääräistä kokonaisuutta, jolle en löydä millään kunnollista nimeä. Olen pohtinut muuttumista, blogiminuuden muutosta, joka vaihtaa jonkin bogisivun todellisuuden asteittain johonkin suuntaan.
Olen seikkaillut täällä nyt vuoden ja kahdeksan kuukautta. Omat kirjoitukseni ovat muuttuneet tämän ajan kuluessa paljon. Siitä minulla on jopa kielen ammattilaisen lausunto. Samoin monien seuraamieni sivujen tekstit ovat eläneet ja muuttuneet. Omissa teksteissäni satiiri ja iva ovat ehkä vähän laimenneet ja tilalle on tullut enemmän hämmästelyä ja avautumista.
Blogirollissani pyörii muutamia sivuja, joiden viimeaikaista kehitystä olen oikein hätkähtänyt. Olen oikeastaan pelästynyt suuria muutoksia. Muutamien kirjoittajien tekstit ovat muuttuneet melkein vastakohdiksi entiselle historialle. Poissa on usein älyllisyys, hienotunteisuus ja ammatillisuus. Tilalle on tullut julistusta ja lopullisten totuuksien kuuluttamista.
Monesti olen hämmästynyt joidenkin ihmisten loputonta sivistystä ja oppineisuutta, joka näyttää yhdistyvät suureen laaja-alaisuuteen ja kykyyn muutamassa tunnissa muokata laajoja ja ymmärtäviä analyysejä itämaisista uskonnoista, lasten yökastelusta, koulusurmista ja makrotalouden hienouksista. Ja sitten seuraavana päivänä tilalle on astunut kiihottaja, villitsijä ja alleviivaava osoittelija.
Olen alkanut epäillä, että joissakin tapauksissa joidenkin sivustojen takana saattaa olla jopa ryhmä taitavia ihmisiä, joilla on kykyä ja mahdollisuutta tehdä sitä samaa täällä, mitä erkkolainen tekee lasipalatsista.
Tai sitten olen vain väsynyt, kyllästynyt, yksinäinen ja tyhmä. Ehkä minun itsenikin pitää ryhtyä vähitellen muuttamaan ja tuulettamaan ajatuksiani. Selvyydeksi on todettava, että monet em. muutoksista sivustoilla ovat tapahtuneet omien mielipiteideni suuntaan. Ei ole siis kysymys ihmettelystä sen vuoksi, että suunta on tämä. Ihmettelen sitä, miksi muutamien kirjoittajien ajatuksissa on juuri viime viikkoina tapahtunut suuria muutoksia.
Mutta kuten sanoin, saatan olla tyhmä ja ymmärtämätön, jonka omassa kellotapulissa lepakot ovat vain tänään vaihtaneet paikka ja paskantaneet lattialle.

Ps.

Eikä tässä nyt tarkoiteta Kemppinen- blogia , jonka laadukkuus ja laaja-alaisuus on häkellyttävää, uusiutumiskyky looginen ja loistava sekä kansatieteellinen osaaminen riemastuttavaa.