>Construir – rakentaa

by Michael Tillman

>

Saudi-Arabia on ilmoittanut antavansa Gazan jälleenrakennukseen miljardiavustuksen. Tillman huomauttaa, että ne taitavat olla meidän rahojamme kaiken lisäksi. Alun perin tämä automaatti on lähtenyt liikkeelle siitä, että yhä suurempi osa energiavarallisuudesta on siirtynyt ainakin väliaikaisesti energiavarojen haltijoille, jotka ovat sitten investoineet samat rahat takaisin energian tarvitsijoiden talouselämään, jotta pyörät pyörivät ja energia menisi kaupaksi.

Nyt eivät pyörät oikein pyöri ja öljyn hinta rypee pohjamudissa. Irtonaista rahaa näyttää silti olevan esimerkiksi arabimaissa hyvinkin värikkäisiin hankkeisiin. Tillman on mielessään ihastellut sitä, että nyt saavat aavikon lapset lasketella sisähalleissa ja aution erämaan laidassa voidaan tehdä töitä satoja metrejä korkeissa pilvenpiirtäjissä.

Tämä uusin automaatti on kyllä yliveto. Muistuttaa vanhaa MYLLY-peliä, jossa tietyssä asemassa saattoi siirtää yhtä nappulaa edestakaisin ja syödä joka vuorolla vastustajan nappulapääomaa.

Öljyrahat kiertävät vain vähän toisin. Ne käyvät ensin länsimaissa ja Yhdysvalloissa vauhdittamassa talouselämää, jota kautta ne siirtyvät välillisenä tukena Israelin tukitoimiin ja aseistuksen ylläpitoon, josta kautta niillä rahoilla aiheutetaan kaiken sortin melskettä ja meteli niin, että kohta taas tarvitaan rahaa ja tukea ystävien infrastruktuurin pystyyn kasaamiseen.

Tillman mieluusti olisi kärpäsenä katossa kuuntelemassa, mitä reunaehtoja sheikit asettavat Hamasille taikka Fatahille jälleenrakennusrahojen vastineeksi. Uskoisin, että öljyrahoja ei ihan ensimmäiseksi anneta uuden aseistuksen ostoon.

Uusista marttyyreistä ei puutetta ole. Se onkin ainoa selvä ja varma seuraus tämän sorttiselle toiminnalle. Uskoisin, että Gazan alueella on hyvin pienet mahdollisuudet sitouttaa nuoria sellaiseen tulevaisuuteen, josta ei edes pienintä lupausta ole annettu. Alueella asustelee jo kolmas sellainen sukupolvi, joka ei tiedä, mikä rauha on. Rekrytointi sujuu näillä next step-messuilla oikein hyvin. Jälkikasvu on taattu, jahkaa saadaan uudet pytingit pystyyn ja entiset uhrit haudattua.

Operaatio on päättynyt. Yhdysvaltain uusi presidentti voi aloittaa rauhassa virkakautensa. Ajoitus oli täydellinen.