>Nadar – uida

by Michael Tillman

>

Kokoomuksen europarlamentaarikko Ville Itälä kieltäisi lailla sen, että asettuu vaaleissa ehdolle mutta ei aiokaan ottaa paikkaa vastaan. Tätä leikkiehdokkuutta on suunnitellut perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ensi kesän eurovaaleissa: Soini harkitsee ehdolle asettumista, mutta ei EU-kriittisenä aio ottaa paikkaa vastaan, jos tulee valituksi.

Asiaa on reilusti kannattanut Liisa Jaakonsaari (sdp). Kimmo Sasi on taas ryhtynyt toppuuttelemaan tovereita ja todennut, että perin vaikeaksi menee tilanne, jos vaaleja ryhdytään toimittamaan Zimbabwen tyyliin.

Leikkiähän on helppo laskea ja se saa hyvälle mielen. Maakaasusta voi tehdä sopimuksen ja sitten voi seuraavana päivänä sanoa, että ei kuitenkaan. Tonttu on yöllä raapustanut sopimuspapereihin lisäyksiä. Vaalit voi järjestää ja reunaehtoja laittaa vaikka kuinka.

Uimari Sievinen nyt kuitenkin tuntuu olevan tosissaan. Hän taittaa olla mies, jonka sanaan voi luottaa. Jos valitaan, niin totta kai lähtee. Suomen edustamisesta on hyvää kokemusta ja maailmalla matkustelu on hanskassa. Hänellä on laajalti tietoa maamme asioista ja hänellä hyvää kykyä nähdä asiat uudella ja tuoreella tavalla.

Takavuosina valtakunnallisissa vaaleissa oli usein mukana kavereita, jotka lupasivat puolittaa työttömyyden muutamassa kuukaudessa. Sellaista hevosen leikkiä epätoivoiset ihmiset jaksoivat silloin kuunnella ja kaipa urheilun läpikorventama kansa jaksaa taas kerran uskoa ihmeisiin.

Tillman jää odottamaan loppuviikkoa sydän syrjällään. Suomen Keskusta on yleensä päässyt puun takaa iskemään myös jonkun entisen urheilusuuruuden taikka kuplettimestarin listoille.

Tillman ehdottaa kaikille niille puolueille, joilla vielä listoilla on tilaa seuraavaa menettelyä. Ottakaa listoille iskelmätähti, mutta ei mitä tahansa iskelmätähteä, vaan kunnon konkari; Tangokuningas taikka –kuningatar.

Kyllä sieltä joku lähtee, siitä Tillman on ihan varma. Tulee meinaan halvemmaksikin järjestää vaalitilaisuuksia kun voi laittaa ehdokkaan hommin.