>Dia del santo – nimipäivä

by Michael Tillman

>

Hyvää Toinin päivän aamua kaikille. Kaikki, joiden lapsuus ajoittui 1960-luvulle, muistavat tietenkin Toinin, menestyksellisen suomalaishiihtäjän, joka oli kovassa iskussa Zakopanessa vuonna 1962. Toini Gustafsson oli voittamassa hopeaa Ruotsin viestijoukkueessa.

Seuraavissa talviolympialaisissa Innsbruckissa 1964 hän oli myös Ruotsin edustajana. Kaksi vuotta myöhemmin, 1966 MM-hiihdoissa Oslossa, Gustafsson voitti ensimmäisen henkilökohtaisen arvokisamitalinsa sijoituttuaan kymmenen kilometrin hiihdossa hopealle. Samoissa kisoissa hän voitti pronssia viestissä.

Toini Gustafsson-Rönnlund oli siviiliammatiltaan liikunnanopettaja. Hän syntyi Suomussalmella 17. tammikuuta 1938, mutta hänet adoptoitiin sodan aikana ruotsiin, kuten niin monet muutkin.

Myöhemmin Toini meni naimisiin hiihtäjä Assar Rönnlundin kanssa. Lajin sisäinen rakkaus on siis vanha ja tunnettu asia. Ei ole syytä ollenkaan ihmetellä sitä, että Virpi Kuitunen on löytänyt onnensa Italian hiihtäjien joukosta.

Innsbruckin kisoissa 1964 meillä oli mukana myös oma Toinimme, Toini Pöysti. Hänkin oli kelpo hiihtäjä. Kovasti onnea vain tällekin Noormarkun hiihtäjäsuuruudelle.

Siinäpä urheiluantimme tänään, Toinin päivänä.

Kuva on lainattu Internetistä.