>Likipitäen viisaita miehiä

by Michael Tillman

>

Tillman meinasi saada aamuteensä väärän kurkkuun. Keskisuomalainen päivälehti tiesi kertoa merkittäviä asioita. EK ja Kela ovat ryhtyneet mielenterveystalkoisiin. Parin lääkärin sanoin ollaan nyt vihdoin sitä mieltä, että homma on satava poikki. Ihmisten pahaolo ja mielen järkkyminen romuttaa talouselämämme ja tämä nykyinen meno ei voi jatkua.

Kelan asiantuntijalääkäri Heikki Palomäki muistuttaa, että niin sanotun Z-diagnoosin kanssa on syytä olla varovainen. Pelkästään tämä merkintä lääkärintodistuksessa kertoo vain ongelmasta, joka vaikuttaa terveydentilaan, mutta ei ole sairaus tai vamma. Silloin työnantaja ei ole velvollinen maksamaan sairausloman ajalta palkkaa eikä Kela sairauspäivärahaa.

Elinkeinoelämän keskusliiton ylilääkärin Kari Kaukisen mielestä näyttää melkein siltä, että ongelmatilanteissa olisi yleisesti hyväksyttävää jäädä sairauslomalle, vaikkei ongelman taustalta löytyisikään todellista sairautta.

– Burnout on tullut ihan muotiasiaksi. Jos ihminen on täysin poissa tolaltaan, taustalta löytyy 95 prosentin varmuudella myös aivan oikeita syitä, kuten masennusta tai stressireaktioita.

Mielenterveysdiagnoosia pelätään Kaukisen mielestä turhaan. Mielenterveyden häiriöt on vihdoin saatava aivan samalle akselille kuin nilkannyrjähdykset tai flunssat. Mitään peitediagnooseja ei enää tarvita.

Herrat ovatkin siis sitä mieltä, että mielenterveyden ongelmat loppuvat, jos joutuu ne hiljaa töissä kärsimään. Herrat ovat sitä mieltä, että Z 73 diagnoosit ja Burn Out syndrooma joutuvat heti romukoppaan. Ihminen on depisessä tai sitten ei ole. Mitään esileikkejä ei enää hulluuteen tarvita. Tillman voi todistaa vankan kokemusksen perusteella, että KELA ei ole tähänkään asti hyväksynyt tuota Z 73 diagnoosia kuin 2 kuuukauden ajaksi. Siten on esitettävä vähän enemmän hulluutta, jotta jatkoa seuraisi.

Työterveyslääkärin pitäisi tehdä tuosta noin vain 15 minuutissa arvion siitä, että selvä depishän tässä. Tai, että töihin vaan ja pururadalle, kyllä se tauti siellä räntäsateessa lähtee. Ollaan palaamassa ajassa kymmeniä vuosia taakse päin. Näissä tapauksissa usein kuitenkin tarvitaan psykiatrian poliklinikkaa ja psykiatria. Terveyskeskuslääkäri ei hevillä ryhdy näin isoja asioita päättämään. Lähtehän sieltä useinmiten tulee. Hänellä on kiire. Terveyskeskuslääkäri kirjoittaa aselupahakemuksiin mielenterveystodistuksia.

Mitäs herrat aikovat ehdottaa nuorille ja lapsille. Heiltähän ei voi viedä pois palkkaa. Pitäisikö oireileva nuori määritellä suoraa vain depressiopotilaaksi.

Herrat ovat kauhuissaan laskeneet, että noin 20 % väestöstä tulee elämänsä aikana sairastumaan tai vahvasti oireilemaan. Semmoista porukkaa ei voi päästää sairauslomille laiskottelemaan ja vapaa-ajasta nautiskelemaan.

Herrat voivat sitten vapaasti valita. Se toinen vaihtoehto on kyllä aika vaarallinen. Eriasteiset lievästi sairaat palloilevat työpaikoilla, sairastuttavat organisaatiota, aiheuttavat ahdistusta itselleen ja läheisille sekä suorastaan räjäyttävät asiakkuusjohtamisen ydintoiminnot levälleen. Asiakas voi herkästi saada vastauksen:

Ei ole, ei tule, eikä tilata..

Tänään myös ehdotettiin aviseissa, että psykiatriset sairaalat osittain pitäisi lopettaa ja suljetun puolen kaverit siirtää normaalien sairaalojen osastoiksi. En nyt jaksa sunnuntaiaamuna ahdistella teitä enempää maalailemalla, mitä semmoisesta seuraisi.. voitte kuvitella ihan itse.