>Sinne päin…

by Michael Tillman

>

Keskiviikkona katselin pitkästä aikaa ohjelmaa sub – kanavalta. Normaalisti nuo isonumeroiset kaapelinkanavat saavat vain verenpaineeni kohoamaan ja primitiivireaktiot puhkeamaan. Ehdottomana viimeisenä rantana voidaan pitää kanavaa numero 3 ja sielläkin vain sarjaa nimeltä House. Muu siinä suunnassa kaukosäädinerämaata on roskaa.

No katselin siis elokuvaa Cool Runnings, joka oli suomennettu jotenkin, että Kelkkajengi tai sinne päin. John Candy esittää trooppisen Jamaikan saaren kelkkailujoukkueen valmentajaa heidän valmistautuessaan vuoden 1988 talviolympialaisiin. Tarina ei ole tekaistu, vaan ihan totta. Tarina kuuluu tähän Eddy Edwards ja Hanson brothers sarjaan, jossa urheilussa on mukana leikkiä, yrittämistä, mustikkasoppaa rinnuksilla ja katkenneita suksia.

Piti katsoa, sillä Tillmania riemastuttaa aina, kun urheilusta tehdään naurunalaista taikka vähemmän tosikkoa toimintaa. Sama tunne esiintyy vahvana silloin, kun joku tv-toimittaja pääsee television ohjelmassa osoittamaan Suomen Keskustaan kuuluvan ihmisen kavalaksi, pyrkyriksi taikka ahneeksi paskiaiseksi. Tiedätte jutun. Riemu paistaa toimittajan naamalta kuin Naantalin aurinko.

Tillman siis seurasi silmä kovana tätä kulttielokuvaa. Ilahduttavaa oli nähdä, miten DDR-kelkkailijoista oli tehty stereotyyppisiä koneita natsisaksan malliin.. Ilahduttavaa oli myöskin nähdä, miten kelkkajengin menestystä seurattiin Jamaikalla. Baarissa pikkupoika merkkasi kelkkajoukkueiden tuloksia ylös liitutaululle. Homma oli tehty vissiin omalla porukalla, sillä liitutaululla näkyi myös ”Finland”. Seurasin silmä kovana, koska liitutaululle ilmestyy meidän kelkkailujoukkueemme aika. Eipä sitä näytetty.

Näistä linkeistä pääsee muuten muitakin mokia ja virheitä suosikkielokuvistaan etsimään. Tillmanin huomaamaa kömmiä ei ole vielä suuressa maailmassa huomattu.

http://www.nitpickers.com/
http://www.moviemistakes.com/

Muistuu tässä mieleeni eräs tapaus Jyväskylästä takavuosilta. Jyväskylän seudun dementiayhdistys ja Alzheimer-keskusliitto olivat saaneet tehtäväkseen järjestää valtakunnallisen Dementiapäivien juhlan. Asiasta oli sorvattu oikein juhlallinen ilmoitus maakunnan ykkösaviisiin. Leikkasin sen hihityksen ja lämpimän ilkeyden saattelemana talteen . Jos hyvää opetusmateriaali tarjotaan ja sitä näin sanomalehdissä kuleksii, poishan semmoinen on otettava talteen.

Lukijat voivatkin perjantaipäivänsä kunniksi pohtia, mikä meni Jyväskylässä vikaan, kun yritettiin ilmoitus tehdä halvalla ja omalla porukalla. Vastaukset voi toimittaa kommenttilaatikkoon.

Ja jos aikaa jää, voisitte pohtia, mihin Suomessa pitäisi rakentaa kunnon kelkkarata, kenen rahoilla ja ketä me lähettäisimme seuraaviin talviolympialaisiin semmoisessa pulkassa mäkeä laskemaan ? Lahtisella , Määttällä, Vanhala ja Rahikaisella ainakin olisi kokemusta, mutta ne taitaa olla satuhahmoja.