>Paneliassa juhlitaan pyöreitä

by Michael Tillman

>

Satakunnassa ilmestyvä porilainen aviisi tietää taas tänäänkin mielenkiintoisia asioita. Komea kyläkirkko täyttää vuosia. Kyseessä on siis Kiukaisten pitäjän Panelian kylän kirkko. Eikä mikään rukoushuone, vaikka omistus siihen viittaisikin. Komea ja hieno kivikirkko. Kuvan Tillman nappasi kotiseutuyhdistyksen sivuilta.

Panelian kivikirkko juhlii viikonvaihteessa satavuotista historiaansa. Kirkko on yksi muutamasta suomalaiskirkosta, jonka omistaa seurakunnan sijaan rukoushuoneyhdistys.

– Emme kerää jäsenmaksua, käytännössä jäseniämme ovat kaikki panelialaiset, sanoo yhdistyksen sihteeri Antero Hiitiö.

Hiitiön mukaan rukoushuoneyhdistysten omistamia kirkkoja on Suomessa viisi. Tuleva Euran ja Kiukaisten kuntaliitos tuskin hetkauttaa kirkon ja yhdistyksen asemaa. Se tosin muuttuu, että yhdistyksen puheenjohtajaksi tulee Kiukaisten kirkkoherran sijaan Euran kirkkoherra.

Lehti vaikenee hienotunteisesti siitä, että monet asiat saattavat kuntaliitoksen jälkeen seurakuntaelämässä helpottua. Alueella ovat nimittäin kirkonmiehet riidelleet kymmeniä vuosia jo siitä, mikä on oikeaa rukoilevaisuutta.

Vähemmistöläiset kieltäisivät naispapit, susiparit kummeina ja kieltäytyisivät myös eronneita uudelleen vihkimään. Enemmistöläiset taas sallisivat nuo kaikki em.

Joku vuosi sitten Kiukaisten sotaveteraanit olisivat halunneet asevelikokoontumiseensa pyytää enemmistöläisen papin puhumaan. Vähemmistöläinen paikallinen kirkkoherra kielsi kirkon käyttämisen tämmöiseen jumalattomaan menoon. Puhumaan olisi tullut Kiukaisten miesten oma rintamapappi, jota he kovasti kunnioittivat. Tämmöisestä kiellosta taas sotaveteraanit pahastuivat kovasti.

Lienee siis ainakin tässä kunta- ja seurakuntaliitoksessa jotain hyvääkin. Eurassa kuuluu olevan tolkku ja jumalinen kirkkoherra, joka keskittyy ydinosaamiseensa, eli laumansa lohduttamiseen ja taivassuhteen huoltamiseen.

Jotain mätää siis tanskanmaallakin.

Satakunnan kansa tosin kyntää tyynnä aurallansa useimmiten ja vain äärimmäinen pakko on siellä päin ahdistanut ihmiset suuria muutoksia tekemään. Meidän valttejamme ovat aina olleet ääretön konservatiivisuus, taiteeksi tehty päätösten hitaus, yksityiskohdista saivartelu ja jälkijoukoissa vaeltelu. Usein ne ovat kuitenkin olleet siunauksellisia juttuja ja pelastaneet monelta pahalta.

Kerran tosin jouduimme vasten tahtoamme jotain eturivissä tekemään. Porin ja Rauman porvarit pakotettiin perustamaan Helsinkiä. Eikä siitä erityisen hääviä sitten tullutkaan. Voitte syyttä meitä.

Kuten huomaatte Tillman on muuttanut kesäisen otsikkokuvat vähän talvisemmaksi. Suuriin ja riehakkaisiin muutoksiin en kuitenkaan ruvennut. Teksti pysyy luultavasti edelleen yhtä epätoivoisena ja maailman menoa kaikin puolin jarruttelevana.