>Maanantai

by Michael Tillman

>

Poliittinen maisema muuttui yöllä. Äkkiä katsoen tuloksista voisi vetää sen johtopäätöksen, että muutos on tapahtunut vain kaupungeissa. Lähempi tarkastelu osoittaa kuitenkin sen, että kun seutukunnat maaseudulla voivat huonosti ja elämä asutuskeskuksissa näyttää ainoalta mahdollisuudelta, selvää onkin, että urbaanin maailman murheet koskettelevat yhä useampaa ihmistä.

Nykyinen vasemmisto ei ole enää pitkään aikaan jaksanut, eikä osannut vastata näihin haasteisiin. Aamulla saattoi pääkaupungissa havahtua yllättäen semmoiseen tilanteeseen, että vihreät ovat ohittaneet SDP:n.

Perussuomalaisten listoilta nousivat monet uudet nimet valtuustoihin. Vihreätkin vetivät mukanaan listoiltaan uusia kasvoja. Soinin ja Soininvaaran äänisaaliit osoittavat vahvasti sen, että paluuta entiseen elämään ei enää ole. Tehdastyömiehen ajatus voi aamulla olla mietteliäs. Mihin laitan ääneni seuraavalla kerralla ?

Jos nämä vaalit olisivat olleet eduskuntavaalit ja valtakunnalliset äänimäärät olisivat olleet hallituskaavailujen pohjana, tilanne olisi vieläkin hätkähdyttävämpi. Vaihtoehtoja olisi ollut vaikka kuinka.

No mitä tästä tuloksesta nyt ainakin voidaan päätellä. on se, että äänestäjissä on paljon semmoisia, jotka pelkäävät hallitsematonta maahanmuuttoa. Vastaavasti voittajia ovat myös ne, jotka haluavat lisätä kaiken sortin maahanmuuttoa. Poliittinen kenttä kunnissa on siis polarisoitumassa. Polarisoituminen ei kuitenkaan enää ole vasemmisto-oikeisto akselilla vaan korttipakka on nyt kunnolla sekoitettu. Soini ja Soininvaara ovat nyt voittaneet ja osoittaneet, että kummankin sanomalla on selvää tilausta. Rintamalinjat ovat olemassa. Vastakkaiset mielipiteet ovat voimistuneet. Konsensuksen aika saattaa olla liukenemassa.

Väestökeskittymien hallinnossa tullaan näkemään mielenkiintoisia aikoja tulevina vuosina. Vaikka jaettavana onkin vain niukkuutta, se tuskin estää värikkäitä päätöksiä ja maalailevaa depbattia. Tillman jää mielenkiinnolla odottamaan.

Tillmanin apaattisuus tänä aamuna ei johdu vaalin tuloksesta. Arvasin, että joku kuitenkin ajattelee niin. Hämmentynyt mieliala johtuu siitä, että eilen sylkäisi asianpesukone liemensä pihalle. Myös pyykinpesukone on viime viikon aikana lakannut ottamasta huuhteluvettä sisäänsä. Molempien elinikä on 13 vuotta. Elinkaari on tullut täyteen. Kotitaloutemme konekanta näyttää romuttuvan yhtä aikaa. Tilanne on vähän samanlainen kuin kunnallistaloudessa ja väestörakenteessa.

Yhteiset haasteet tässä on Tillmanilla ja uusilla valtuutetuilla.