>Devalvointia ja revalvointia

by Michael Tillman

>

Pääkaupunkiseudun kunnat etsivät kuumeisesti sijaisperheitä, jotka voivat tarjota väliaikaisen kodin kriisiin ajautuneiden vanhempien vauvoille.

Ulkopuolisen hoidon tarve on lisääntynyt, sillä yhä useampi pikkulapsi on lastensuojelun tarpeessa.

Tämmöisestä aiheesta voisi hyvin kirjoittaa joka aamu. Tillman on meuhkannut täällä kuitenkin tästä asiasta jo melkein päivittäin, joten tämä luu on kyllä kaluttu puhtaaksi.
Venäjän keskuspankki rajoitti maanantaina valuutanvaihtoa määräämällä niin sanottujen valuuttaswap-operaatioiden päivän kokonaismääräksi 50 miljardia ruplaa (1,4 miljardia euroa). Päätöksellä keskuspankki estää mahdollista valuuttaspekulaatiota.
Tästäkin Tillman on puhunut täällä jo jonkin aikaa. Joskus se loppuu raha naapuriltakin. Viipurin kirjaston korjauksen yhteydessä se on jo loppunut, samoin Agricolan patsasta ei tunnuta saatavan mitenkään pystyyyn.
Omakotitalon ikkuna ammuttiin haulikolla rikki maanantain vastaisena yönä Tohmajärven Uusi-Värtsilässä Pohjois-Karjalassa.

Sisällä nukkumassa olleet nainen ja mies eivät loukkaantuneet aseellisessa välikohtauksessa, Kiteen poliisista kerrottiin.

Poliisin mukaan ampujat pakenivat paikalta, eikä heitä ole tavoitettu. Välikohtaus sattui noin kolmen aikaan aamuyöllä. Poliisi tutkii tapausta tapon yrityksenä.
Tämmöistäkin toimintaa viime aikoina on maassa ollut. Liian kanssa. Tillman on myös kirjoittanut asiasta. Mitään uutta ei ole auringon alla tänä aamunakaan. Tai ehkä sentään jotain.
Korkein oikeus (KKO) päätti maanantaina, ettei sillä ole toimivaltaa purkaa tuomioita. Purkamista vaati Väinö Tannerin pojanpoika.

KKO vahvisti käsitystä, että oikeudenkäynti oli monin tavoin vastoin lakeja, koska se ”loukkasi useita oikeusjärjestyksen keskeisiä periaatteita”.
Oikeudenkäynnin nimihän on kaikille tuttu. Ajankohta on 60 vuotta sitten ja olosuhteet aika ankeat. Tähän voisi sanoa, että tästä Tillman ei ole vielä ymmärtänyt kirjoittaa. Vaikka asiasta Tillmanilla selvä mielipide onkin. Enkä taida kirjoittaa nytkään. Tillmanin äidin suvulla on Kuolemajärvellä ”kesäpaikka” , jonne vierailuun on toistaiseksi tarvittu viisumi ja Passi.
Aikaisemmin 1980 –luvulla sinne kesäpaikkaan pääsi vain salaa ja taksikuskia lahjomalla. Jos kysytään mimmoinen kesäpaikka se semmoinen on, joka arvo on devalvoitunut melkein nollaan, niin Tillman vastaa: rakas paikka, jonka arvo on sydämessä.
Jos kunnioita ryhdytään palauttamaan ja teatterituomioistuimien päätöksiä devalvoimaan, siinä sitten joudutaan melkoiseen suohon. Kuka kunnian palauttaa ? Ketä muita , vuoden 1948 jälkeen tuomittuja on sellaisia, joiden kunnia pitäisi palauttaa ja kenen kunnia pitäisi jättää palauttamatta. Vanhempiakin tapauksia tulee mieleen.
Vihtori Kosolan ja muun Mäntsälän porukan kunnian voisi jättää mielestäni palauttamatta. Walleniuksen kunnian voisi jättää palauttamatta.

Mutta Matti Laurilan kunnian voisi palauttaa. Eversti Laurila saattoi olla juuri se henkilö, joka Artturi Leinosen kanssa asettui puolustamaan laillista yhteiskuntaa ja esivaltaa ja näin sai estettyä Mäntsälän tapahtumien eskaloitumisen sisällissodaksi.

Matti Laurilan kunnia pitäisi palauttaa myös siinä mielessä, että 19 div. komentaja Hannuksela aivan turhaan yritti tapattaa Laurilan rykmenttiä , JR 16:ta, jatkosodan alussa. Hannuksela oli kunniaton, Laurila kunniakas. Ja Laurilalle olisi voinut antaa kenraalinarvon ihan siinä, missä JR 7 päälliköllekin.

Talvisodan aikaisen ulkoministeri Erkon kunniaa ei mielestäni tarvitse palauttaa. Hänen tilanteensa voisi jäädä entiselleen.
Naapuri taitaa muuten yrittää oman rahansa kunnian palauttamista. Tuommoinen valuuttasäännöstely on yleensä tarkoittanut sitä. Jos öljyn hinta jää sahaamaan tälle tasolle ja OPEC ei radikaaleja muutoksia tee, rupla on taas jonain aamuna paskaraha. Näin minulle totesi viimeksi pietarilainen taksikuski vuonna 1990.
Laurilan kuva on löytynyt täältä: