>Juhlien jälkeen

by Michael Tillman

>

Kauhajoen kasinolla ampumatragediasta huolimatta esiintynyt Stam1na-rockyhtye veti heikosti väkeä nuorten suosimaan bilepaikkaan lauantaina. Juhlatuulella oli tavanomaisen tuhannen nuoren sijaan vain nelisensataa vierasta. Ylen televisiouutisten haastattelemat, paikalla olleet nuoret perustelivat lähtöään sillä, ettei koko ajan jaksa surra. Poliisi varautui etukäteen mellakoihin, mutta ilta sujui loppujen lopuksi rauhallisesti.

Ilkka-lehti tietää verkkosivullaan kertoa näin. Tillman seisahtui maanantaiaamuna uutisen äärelle ja kummastelee paria seikkaa.

Ensiksikin kömpelö uutisoiminen ei näytäkään olevan ainoastaan pääkaupunkiseudun lehtien yksinoikeus, vaan maakunnissakin kirjoitetaan samalla tyylillä kuin kaksipäisen vasikan syntymästä taikka sonniyhdistyksen lopettamisesta.

Se, että tuommoisen tragedian jälkeen tanssipaikalla on puolet vähemmän nuorisoa, ei ole oikeastaan uutinen muussa mielessä, kuin siinä, että niitä oli siellä vieläkin aivan liikaa. Jos paikkakunnalla on 4 päivää aikaisemmin riehunut ampuja, joka on surmannut toistakymmentä nuorta, tanssipaikalla ei olisi pitänyt olla edes sataa juhlijaa. Ei olisi pitänyt olla yhtään juhlijaa. Juhlien aika ei ole nyt. Koko tilaisuus olisi pitänyt peruuttaa. Eikä neljän päivän sureminen ole kokoajan suremista, vaikka nuoriso niin väittäisikin.

Ja vanhempien olisi ollut syytä neuvoa jälkikasvua, mitä tarkoitetaan suruajalla. Alkeellisinkin kulttuuri Afrikan sademetsän pimennossa tietää, mikä on suruaika. Kauhajoella olisi ollut hyvä, jos vanhemmat olisivat selvittäneet vähän voimallisemmin jälkikasvulleen asiaa. Ja jos se nykykasvatuksen vallitessa olisi ollut mahdotonta, niin ainakin tuommoiset pilipali konsertit olisi ollut syytä peruuttaa. Kyse kun ei ollut mistään HIM-yhtyeestä.

Tillmanin kiinnostaa myös se, miksi poliisi varautui mellakoihin. Mitä pelättiin ? Sitäkö, että bileistä kieltäytyjät olisivat tulleet ojentamaan kovalla kädellä kemuissa olioita, vai sitäkö, että juhlijat olisivat purkaneet viikon aikana syntyneitä traumojaan ja aiheuttaneet paikkakunnalle lisää surua ja murhetta.

No sama se minulle. Pääasia, että poliisi katsoo perään ja on valppaana. Jos vanhempien kasvatusvastuu horjuu, vastuun voi siirtää poliisille. Sitähän on niin paljon helpompaa syyttää myöhemmin.