>Uusi alku

by Michael Tillman

>

Markkinatilanne pörssissä on saanut sijoittajat rohkeisiin, ja lähes epätoivoisiltakin kuulostaviin tekoihin.

Kauppalehden verkkosivut kertovat, että Rahastoyhtiö Pynin sielu ja salkunhoitaja Petri Deryng ilmoittaa syyskauden sijoittajakirjeessään käyneensä Suomessa neuvottelemassa pankista miljoonan euron lainan.

Lainansa vakuudeksi Deryng panttasi saarikiinteistönsä ja sijoituslainan kohteen, erikoissijoitusrahasto Eliten osuustodistuksen.

– Kyse on minulle isosta sijoituksesta ja lainan korko nykytasolla aiheuttaa minulle kahden vuoden aikana 120 000 euron kulun, Deryng kertoo sijoittajakirjeessään.

– Otin lainan ja tein sijoituksen kuitenkin täysin voitontavoittelumielessä ja tuottotavoitteeni on merkittävä.

Eliten salkunhoitaja vakuuttaa kuitenkin varmuuttaan riskisijoituksensa kannattavuudesta.

– Osakkeet ovat pirun halpoja, mutta se lienee itse kullekin jo ennestään selvää, Deryng sanoo.

Sanoo Deryng, eikä Tillmanilla ole asiaan mitään lisättävää. Sen verran mykistävä uutinen.
Herralle ei ole hurjan nousukauden jälkeen jäänyt taskunpohjalle sen vertaa, että pystyisi nyt uimaan vastavirtaan ja heittämään halpaan aikaan vähän rahaa markkinoille. Herää kysymys, ovatko sijoitukset menneet vähän huonosti ? Voiko tuommoiseen välittäjään tositilanteessa luottaa?

No ilahduttavaa on nyt ainakin se, että hän lähtee hakemaan nousua omalla velkarahallaan.

Ja kuten Juha Seppälä kirjassaan Paholaisen haarukka toteaa; tässä on kyse puhtaasta nollasumma pelistä. Jos osakkeet laskevat, joku häviää, jos ne nousevat, joku voittaa. Sijoittajat kollektiivina jäävät pitkässä juoksussa vain omilleen. Voitot tulevat vain ja ainoastaan osingoista.

Deryng on kuitenkin edelleen pelipäällä ja on valmis luomaan vetoa siitä, että hän jää tällä kertaa voittajien puolelle. Jos kurssit jäävät pariksi vuodeksi sahamaan paikoilleen, saattaa saarikiinteistölle tulle uusi omistaja, joka oli tässä pelissä vieläkin kylmähermoisempi.