>Lopun aikoja

by Michael Tillman

>

Eilen ovellemme saapui iltauutisten aikaan helluntailaisia. Heillä olisi ollut perheellemme tarjolla hyvää sanomaa ja varma futuuri tulevaisuutta koskien. Suhtauduin parivaljakkoon ystävällisesti, sillä sisään ei yritetty, eikä rahaa oltu vailla.

Vähän epäuskottavalta tämä pariskunta kuitenkin vaikutti. Nainen oli noin 65 -vuotias. Hänen seurassaan oli arviolta 25-vuotias mies, jonka ulkoinen habitus vastasi niitä veijareita, jotka Helsingissä talojen seiniä ja poliisiautojen kylkiä maalailevat. Jehovan todistajat ovat aina ymmärtäneet siistin pukeutumisen ja tyylikkyyden päälle. Nämä olivat huonommassa hapessa.

Kiittelin heitä monisanaisesti, mutta en huolinut ilmaista lehteä. Sanoin talossa harrastettavan luterilaista oppia tapakristillisyyden puitteissa ja kun tytär lisäksi opiskelee teologiaa, katsoin, että käteni olivat siinä määrin sidotut, että en kirkkoon kuulumattomien kanssa jaksa nyt tämän enempää seurustella. Jatkoivat matkaa. Talojen ikkunoista näkyivät iltauutiset.

Finanssikriisikö on vapaat suunnat saanut liikkeelle ? Sitä minä pohdiskelin iltarukouksen jälkeen vuoteessa. Sekö se laittaa ihmisen liikkeelle sairaaloihin ? Se, että ihmisillä on hätä. Onko nyt hyvä pyynti-ilma ?

Epätoivoinen ihminen tarttuu tietenkin lohdutukseen halukkaasti kuin nälkäinen ahven mato-onkeen. Finanssikriisi ei ole kuitenkaan vielä siirtynyt reaali-maailman tuotantokriisiksi. Ihmisillä ei ole vie konkreettista tajua ja kokemusta tästä kaikesta. Uskon, että vielä ei ole näiden lähetystöiden aika.

Nämä kumminkin keksivät aiheesta kuin aiheesta hyvän syyn. Kun Kuubassa oli ohjuksia ja Kennedy ammuttiin, oltiin aivan varmoja, että taas mennään kohti Harmakedonia. Kun Varsovan kaverit menivät Prahaan 1968, oltiin varmoja, että tästä mennään kohti tuhoa. Kun lintu-infulenssa alkoi, maailma oli kauhuissaan. Kun aids…….

Heinoslaiset terrorisoivat Oulun seutua 1960-luvulla. Parannus on tehtävä, tai muuten…. Korpelalaiset pistivät Länsi-Lapin ja osan Pohjois-Ruotsia sekaisin 1930-luvulla. Näitä riittää. Korpelan porukka oli siinä määrin kuitenkin egoistista, että herätyskokouksiin liitettiin orgioita, jotta mannaa ja ihanuutta päästäisi jo täällä maan päällä kokemaan.

Ja nyt jälleen ollaan tarjoamassa apua ihmisen hätään. Kiinnostavaa olisi tietää, mitenkä vapaat suunnat ja lahkot ovat viime viikkoina operoineet rapakon takana. Siellä nyt kuitenkin on enemmän näitä hätääntyneitä ihmisiä ja toimintamahdollisuuksia.

Probleema pelastuksesta ja maailman kestävyydestä on akuutti ja ikuinen. Myönnetään. Monesti kuitenkin apua voitaisi saada, asiaan ainakin tilapäisesti , laittamalla muutama sijoituspankkiiri tarkkailuun ja suitsimalla vähän liiketoiminnan mahdollisuuksia. Monet rahamaailman ihmisistä tarvitsisivat paljon kipeämmin herätystä kuin tavallinen kadun mies.

Ja kuinka tulikaan mieleen. Iltapäivän törkylehti tietää kertoa, että pokerihai Thomas Wahlroos on saanut sakkonsa alenemaan, sillä hänen maksukykynsä on alentunut viime vuoden aikana oleellisesti. Alun perin kortitta-ajosta ja punaisia päin ajamisesta oli tullut 6900 euron sakot. Nyt oikeus oli todennut, että runsaat tuhat euroa riittää. Aikaisemmin oli tullut ajettua ylinopeutta. Siitä oli olemassa eri sakko.

Aikaisemmin investointipankkiirina toiminut Wahlroos on parin vuoden aikana voittanut pokeriturnauksissa yli miljoona dollaria.

Jos investoinnit ja sijoitukset ovat tämmöisissä käsissä, ei voi muuta kuin todeta, että me on hävitty tää peli. Moraali ja oikeat arvot olisivat ketä muuta tahansa ohjanneet tässä tilanteessa niin, että sakot olisi maksettu ja jos ei itsellä olisi ollut, niin olisi sitten lainannut isältä.

Ja jos kerran pokeri maistuu, niin siitä vaan. Toivottavaa on kuitenkin se, että jos aikoo palata finanssimaailmaan, ottaisi tulevaisuudessakin nämä törkeät riskit liikenteessä, eikä ihmisten ja yritysten rahoilla. Monet pankkiirit ovat viime vuosina olleet kilttejä liikenteessä ja hankkineet kicksinsä pörssistä.

Kuva :http://www.kolumbus.fi/jouko.piho/Venajan_valloittama_alue.jpg

Jouko Piho on nähnyt unen, jossa Venäjä valloittaa palan Suomea.