>Taloustietoa

by Michael Tillman

>

Tänään Tillmanilla on vähän kiirettä, sillä päivän täyttävät luennot ja yksi höpö höpö –kokous. Kokous on paljastanut karvansa minulle jo etukäteen, sillä kokoonkutsuja on mallikkaasti lähettänyt minulle kokouskutsun, joka on valmiiksi muotoiltu päätöspöytäkirjamuotoon. Vastaavaan en ole viime aikoina törmännyt enää muualla kuin 1990-luvulla paikallisen ala-asteen johtokunnassa, jossa kahden vuoden aikana saimme tehdä yhden muutoksen käsiteltyihin ja ehdotettuihin asioihin.

Menenkin kokoukseen siksi, että se tarjoaa mahdollisuuden paeta työhuoneesta puoleksi päiväksi ja mahdollistaa hetken helpotuksen työpöydällä kasvavan rästikasan suhteen.

Kommentoin nopeasti sokeutta. Media työntää koteihimme ilta illan perään kauhukuvia kerjäläisistä, rutosta ja jenkkien talousahdingosta. Joka lähetykseen on kaivettu joku ekonomisti vakuuttamaan sitä, että meillä heiluu ja huojuu kuin Tuntemattoman Sotilaan arestikohtauksessa, mutta tästä selvitään kirkkain silmin. Tillman yhtyy vakuuttajiin. Jenkkien hölmöilystä selvitään kyllä. Ei siinä mitään.

Vakavammat seuraukset meille tulee siitä, että Veli Venäläinen on ryssimässä taas korttinsa pahemman kerran. Kukaan ei puhu televisiossa siitä yhtään mitään. Ei edes puutullien yhteydessä.

Moskovan pörssi keskeytti eilen kaupankäynnin siinä vaiheessa kun alas oli tultu 10 prosenttia. Viimeisen parin kuukauden aikana Moskovan pörssissä on tultu alas jo 50 %. Eikä tässä vielä kaikki, sanoisi ostoskanavan tyttö. Ulkomainen raha jatkaa pakoaan Venäjältä niin kauan kuin liturgia Kremlissä on sitä mitä se on.

Moskova on muiden öljyntuottajien tavoin yrittänyt rahastoida ylimääräisen rahan pois kansantalouden kierrosta. Semmoinen rahamäärähän romuttaisi minkä tahansa talouselämän alta kuukauden. Hollanti ei aikoinaan tätä ymmärtänyt ja oli vähällä tuhota koko talouselämänsä. Venäjällä on rahastoitu kahteen paikkaan. Oikeaan rahastoon ja sitten oligarkkien tileille ulkomaille. Toissa viikolla Moskovassa ehdotettiin jo tosissaan, että rahastosta otetaan varoja. Lähiaikoina se joudutaan tekemään.

Kun ulkomainen raha on katoamassa Moskovan pörssistä, jäljelle jää Venäjä, joka ei ole mitään. Samaan aikaan öljytulot ovat vähenemässä nopeasti. Syntyy tilanne, jossa Suomi on taas mukana.

Kannattaisi nyt nopeasti tehdä yksi talousuutinen tästäkin.