>Olen palannut….

by Michael Tillman

>

Olen palannut työrästien ääreen. Niitä ei ollut kovinkaan paljoa viikko sitten, mutta organisaatio on ansiokkaasti muistanut poissaolevaa. Olen siis tuskassa ja kiireessä. Kylmässä ja kauhussa.

Viikon poissaolo on aiheuttanut nimittäin henkisen ja ruumiillisen aggression ja tuskan muuta organisaatiota kohtaan. Huomaan ruumiini reagoivan kummallisesti paluuseen. Huomaan organisaation saavan minut jälleen otteeseensa ja tietysti reagoin heti voimakkaasti. Puoli tuntia tällä kertaa riitti. Aikaisemmin paluun jälkeen on voinut edes päivän viettää onnellista ja täyteläistä elämää.

Paluun jälkeistä henkistä krapulaa. Voitte tietenkin ehdottaa tätä, mutta tulen kiistämään ehdottomasti ja jyrkästi. Tiedän kyllä mitä se on. Kun jää henkisesti jonnekin matkakohteeseen taikka tunnelmaan kiinni, paluu on vähittäistä ja repivää. Saavutetun asian melankolia lienee asialle oikeampi termi.

Eilen oli Wienin lentokentällä vielä 27 astetta hellettä. Vähän enemmän oli alkuviikolla Slovakiassa ja eniten saattoi olla Unkarissa maanantaina. Kävin nimittäin piipahtamassa Tonavan mutkassa olevassa pikkukaupungissa nimeltään Vac.

Kuva on Slovakialaisen hotellin huoneen ikkunasta. Tämmöistä näkymää katselin aamuisin ja kaipasin nettiyhteyttä. En kaivannut kotimaahan, enkä Suomi-nimiseen paikkaan. Läheiset ihmiset olivat tietenkin mielessäni, mutta muuten nationalismi, isänmaallisuus taikka Räikkösen ajamiset olivat totaalisesti kadonneet mielestäni. Tunsi olevani eurooppalainen ja kierteleväni omieni parissa.

Siskoni soitti Venetsiasta. Olimme sattumalta keskellä Eurooppaa ja vain 500 km päässä toisistamme. Jenkeissä asuvana hän nauttii varmasti vanhasta Euroopasta yhtä paljon kuin minä. Hänellä on vähän kontrastia ja samalla kuitenkin hänellä on myös nuoruuden kokemuksia Euroopasta.

Kaksi päivää kului Itävallassa. Siellä pidetään kohta Vaalit. Heider tuntui taas olevan kova luu. Muutenkin Itävaltalaiset olivat omapäisiä ja veikeitä vanhaan malliin. Joka paikassa savu röyhyää ja tupakit palavat. Habsburgien tehokkuus , toimeliaisuus ja varakkuus näkyy selvänä ja siitä ollaan ylpeitä. Samalla ollaan kuitenkin vähän naiiveja ja yksinkertaisia.

No kaiken sen antaa anteeksi, kun istuu iltavalaistuksessa keskellä Wienin kaupunkia ja ihmettelee Tapanille rakennetun tuomiokirkon komeutta. Ukrainan rajalta aina Kroatiaan, Sveitsiin , Böömiin ja Romanian rajoille asti Sissi ja kumppanit viettivät iloista ja huoletonta elämää. Välillä asiat näyttivät olevan vähän huonommin 1940-luvun jälkeen, mutta kunhan Slovakia saa ensi vuonna Eurot käyttöön, entinen iloinen suurvalta on taas palan eheämpi. Passia siellä suunnalla ei kysellyt enää kukaan muu kuin hotellin receptionisti.