>Taas onnellisesti ohi

by Michael Tillman

>

Kesä on sitten ohi. Tai oikeastaan huomenna, jolloin vietetään vanhankansan juhannusta. Tämä tämän vuotinen tuli liian aikaisin. Kelitkin olivat väärät. Rankkasade huuhtoi alas hämähäkit ja juhlioiden hukkumishalut. Kuolemaan ja järjentöntä väkivaltaa esiintyi vain pieteetillä tänä vuonna.

Kymeenlaakso sai jälleen kerran kunnian olla eturivissä. Kouvola on paikkakunta, jonne on ihan pakko eksyä jonkun asian takia. Sinne ei vanhingossa jouduta.

Itse olen joutunut paikkakunnalle vain kaksi kertaa. Toisen kerran ajoin siististi keskustan läpi ja toisen kerran vietin kokonaisen yön kaupungissa. Molemmat kerrat suoriuduin ilman suuri väkivallan kohtaamisia. Keväällä televisiossa esitetty Pirkka-Pekka Petelius tuotanto antoi sitä vastoin maakunnasta ja paikkakunnista hyvin lohduttoman kuvan. Juhannuksen veriteko ikään kuin alleviivasi koko homman.

Suomessa on joitakin kaupunkeja, joiden nakkikioskeille ei mieleni tee aamuöisin. Pori on niistä ylivoimaisesti ykkönen. Seuraavina tulevat sitten Lahti ja Kouvola. Jos neljännen haluaa nimetä, niin olkoon se sitten Roi.

Sitä vastoin olisi mukava olla joskus aamuyöllä nakkikioskilla Joensuussa. Se on paljon mainettaan parempi kaupunki. Se että lehdissä on niin paljon uutisia Joensuun rankasta yöelämästä ja rasismista, johtuu kuulemma Joensuun poliisin tiedotuspolitiikasta. Siellä on tehty sellainen päätös, että kaikki mikä tapahtuu, pannaan lehteen. Kaupunki on kuulemma todellisuudessa pehmeä ja puhtoinen kuin vauvan pylly. Rasismikin on kuulemma muuttanut sieltä pois.

Aikoinaan satunainen matkailija joutui yöpymään Uudessakaupungissa jonkun työreissunsa vuoksi. Kun matkailija kysyi hotellin porttierilta, onko kaupungissa minkäkaltaista yöelämää tarjolla, vastaus tuli kuin piippuhyllyltä.

”Ei, valitettavasti ei tänään. Hän on nyt käymässä Turussa, mutta tulee huomenna kyllä takaisin.”