>Vapun kunniaksi

by Michael Tillman

> Kuva: http://users.skynet.be/sky39402/Images/lidl.gif

Iltasanomat julkaisevat tänään vapun kunniaksi omituisen listan. He nimittävät sitä teholistaksi. Listassa on laitettu järjestykseen Suomessa myytäviä alkoholijuomia sen mukaan, kuinka halvalla niitä ostamalla saa alkoholisenttilitran.

Sanoisin, että tällaisen listan tekeminen, sen julkaiseminen tai edes tämmöisen listan miettiminen osoittaa vähintään huonoa makua, ellei sitten peräti moraalittomuutta.

Samat aviisit ovat viime viikkoina olleet hyvinkin tomerina esittämään oman kantansa siitä, mikä on oikein ja suotavaa. Kun se luu on nyt kaluttu, vapun kunniaksi ilo ja raha on saatava irti sitten tämmöisen alatyylisen uutisoinnin avulla. Paheksun suuresti.

Monet listalla olleista juomista ovat minulle tuntemattomia. Kärkitilaa piti 2,8 % alkoholia sisältävä Fink Bräu, jota nuoriso kantaa niska limassa natsi siwasta, eli kauppaketju Lidlin myymälöistä. kakkosena on Koffin kolmonen salkussa. Seuraavat sijat menevät Jormalle, Marabellolle, Valdemarille ja Dorikselle.

Kirkkaista parhaiten selviää Sisu-viina, joka on sijalla 14. Laimennettu Ruska löytyy sijalta 19. Ensimmäinen siedettävän oloinen ja itse tuntemani juoma löytyy sijalta 42. Siellä nimittäin on blended skotti nimeltään Highland Reserve.

Minulla siis ei ole listalle mitään käyttöä. Näyttääkin siltä, että listalla on eniten käyttöä teineille ja muille sellaisille, joille alkoholia ei pitäisi vielä, taikka enää myydä. Itse asiassa iltapäivälehtiäkään ei pitäisi myydä ollenkaan alle 18 -vuotiaille, sillä niiden sisältö on heille vahingollista. Samoin niiden myyminen muillekin syyntakeettomille pitäisi kieltää.

Itse ostan neljä iltapäivälehteä vuodessa. Ne ovat juhannusnumero, uuden vuodennumero, pääsiäisnumero ja se numero, jossa Paavo Lipponen kertoo mielipiteensä lehdistöstä ja muista yhteiskunnan epäkohdista. En kannata Paavon aatetta, mutta olen hengessä mukana ja mukavalta tuntuu kun sopulilaumaa hiilihangolla hämmennetään. Ihastelen joskus myös hänen jäljittelemätöntä sananvalintaansa ja kielenkäyttöä.