>Via Dolorosa

by Michael Tillman

>

Turun Mikaelin kirkossa lauantaina pidettävään Tuomasmessuun on pestattu järjestysmiehet. Ulkoministeri Ilkka Kanerva kantaa ristiä ja lukee raamattua Turun lauantaisessa Tuomasmessussa.
Asiasta on kuulemma sovittu etukäteen. Samoin on sovittu siitä, kuka saarnaa ja selittää Jumalan sanaa. Sanomattakin on selvää, että tässä menevät monien puurot ja vellit nyt sekaisin.Kantola ja Kanerva ovat miehiä. Molempien kelvollisuutta ko. tilaisuuteen on vastustettu siitä syystä, että herrat eivät ole osanneet hoitaa naissuhteitaan asiallisesti. Naisilta taas on, kuten hyvin tiedetään, monissa paikoissa kiellettyä kokonaan sanan selittämiseen osallistuminen. Nyt kielletyksi on muuttumassa jo se, että naisten kanssa ei osaa asioitaan selvittää. Kohta tietenkin kielletyksi tulee myös koko naiseus.
No onneksi keskustelua on käyty pääasiassa ”jumalattomien piirissä”. Kaikki mikä on sopivasti laittanut kapuloita kirkon rattaisiin, on tervetullutta ja kiinnostavaa. Siitä syntyy uutisia, mutta samalla se tarjoaa populistisia mahdollisuuksia kyseenalaistaa sitä, mitä lopulta tapahtuu, kun kirkko oikeasti testaa sanomaa syyllisestä ja synnistä ja pääsiäisen uhrista. Monet olisivat halunneet , että Jussi Lampi tai joku muu hänenlaisensa todellista tuskaa kokenut julkisuuden henkilö olisi Kanervan tehtävän saanut.
Viimeisimmän kohun ovat aiheuttaneet tiukkapipotätit. Näistä on kokemuksia joka seurakunnassa. Tätien puuhakkuuden seurauksena Turussa tarvitaan järjestysmiehet messuun.
On palattu todella raamatun alkulähteille. Jeesus kantaa ristinpuuta väkijoukkojen läpi. Kun voimat ehtyvät , apuun rientää Simon Kyreniläinen. Roomalaisia sotilaita on vartioimassa, että kaikki sujuu asianmukaisesti. Jotain tuttua tässä kaikessa on. Kukahan auttaisi Kanervaa ?
Ja kohta kansalta kysytään, ketä vapautetaan ja ketä päästään vapaaksi. Jotain tällaista olen ollut havaitsevani viime aikoina. Mielipidetiedustelu on ihan sama kuin huutaisi kansalle antiikin torilla; Jeesus vai Barabas ?

Mielettömäksi tilanteen tekee tavallaan se, että on ihan sama kuinka reagoit. Aina joku löytää argumentin, jonka perusteella syntymässä on fiasko joka tapauksessa. Kuvitellaanpa, että Kanerva vaihdettaisiin nyt nopeasti johonkin toiseen, mummojen mielestä soveliaaseen henkilöön. Uskoisin, että kevät käytäisi riemastuttavaa keskustelua.

Ja keskustelua kävisivät juuri ne, jotka kesäisissä konfirmaatio-jumalanpalveluksissa säntäilevät pystyyn ihan miten sattuu. On nimittäin päässyt unohtumaan, missä kohtaa noustaan ylös ja missä kohtaa istutaan.

Keskustelua kävivät taannoin juuri ne, joiden olisi ollut hyvä käydä etukäteen katsomassa uusi Tuntematon Sotilas ennen keskustelun aloittamista.

Ps.Tämä kirjoitus piti julkaista jo eilen, lauantaina. Mietin kuitenkin, että olkoon. Mitäpä minun pitää joka asiaan olla sörkkimässä ja mielipiteitäni esittämässä. Ajattelin, että kun kerran uskonasioista on kysymys, joku roti ja rauha sitä pitää olla ulkoministerillä, ex-piispalla ja tavallisella Tuomasmessuun osallistujalla.

Aamun uutisista saatoitte sitten nähdä, miksi sittenkin tämä teksti on täällä. Ulkoministerin turvallisuutta ei pystytty Suomessa takamaan kirkossa. Se on se uutinen. Niinpä hän vain luki tekstin.

YLE:n seuraava uutinen klo 10 lähetyksessä olikin sitten se, moniko suomalainen vaatii Kanervan eroa. Vielä heitä ei ollut kovin runsaasti. Mutta kuten eilen ounastelin, kansaa huudatetaan jo.

Vain kristillinen kasvatus ja uskonasioita kohtaan tuntemani kunnioitus estää minua irvailemasta niitä, jotka eivät pystyneet turvaamaan Kanervan tietä.

Enkä tarkoita nyt turkulaista seurakuntaa, enkä järjestysmiehiä. Tarkoitan niitä, jotka eivät katsoneet pystyvänsä olemaan nahoissaan kun syntinen mies kantaa pääsiäisenä ristiä.

Heitä varten on myös oikein oma sanansa. Heitä nimitettiin aikoinaan fariseuksiksi. Muistaakseni storyn päähenkilö aikoinaan menestyksellisesti laittoi kampoihin näille kirjanoppineille. Mikään ei näytä maailmassa muuttuneen.Se on toisaalta ihan lohdullistakin. Kun sanoma toteutuu näin konkreettisesti yhä uudelleen, se ei voi olla ihan tyhjää