>Krapula-aamua

by Michael Tillman

>


Tänään on jälleen harmaata monessa pirtissä ja huushollissa. Pörssit romahtivat eilen kohtuullisen räväkästi kaikkialla ja huonoja uutisia kantautui pitkin päivää joka puolelta maailmaa. Pankki on kaatunut, toisen pankin osakkeen kurssi on tipahtanut 50 % ja serbit ammuskelevat YK-joukkoja Kosovossa. Kaiken kukkuraksi WinClub pyramidihuijaus tuli viikolla tiensä päähän. Jäljet johtavat kuulemma Panamaan.

Ihminen ei koskaan muutu, eikä pahemmin opikaan. Puhtaimmillaan sitä tapahtuu ala-asteen ensimmäisellä luokalla, jolloin lukeminen ja kirjoittaminen, sekä tietenkin laskeminen kiinnostavat ihmisen alkua suunnattomasti. Sen jälkeen sitten kehitys on oikeastaan tapahtuneen kertausta ja historian toistoa.

Tällä kertaa velkarahalla toimineita ikuisen rikkauden haaveilijoita lienee ollut paljon vähemmän kuin 1980-luvun lopussa, jolloin KOP kauppasi vieraan pankin asiakkaalle omia osakkeitaan 100 % velkarahoituksella. Semmoinen peli ei tässä maailmassa koskaan ole lopulta johtanut pysyvään onneen.

Pyramidihuijaukseen osallistujat voivat syyttää täydellisesti vain itseään. Tuommoiset systeemit tuovat onnen vain huipulla olevalle. Vanha Lutherin etiikka olisi sitä paitsi pelastanut asianomaiset. Mitään helppoa ja vaivatonta ei maailmassa ole. Ora et labora. Rukoile ja tee työtä. Kohta tosin voi maailmalla olla tilanne, että voi vain rukoilla. Työ saattaa loppua.

Mielenkiintoista on kuunnella poliitikkoja. Heidän taloustietämyksellään ei vieläkään voida sanoa, onko suhdannehuippu ohitettu ja onko tämä lama vai taantuma vai vain joku vähäisempi.. Jotain tilanteesta kertoo se, että Yhdysvaltain keskuspankki FED piti ensimmäisen hätäkokouksensa 30 vuoteen eilen. Tänään on kuulemma uusi kokous. Minua viisaammat ja vanhemmat miehet ovat yleisesti olleet sitä mieltä, että nämä 0.25 % liikahdukset koroissa eivät alunperinkään olleet riittäviä. Korko voi olla ihan kohta luokkaa 0,5 %. Siitä sitten onkin laskua tehtävä vähän pienemmissä erissä, sillä negatiiviselle puolelle meneminen tuskin tätä kautta onnistuu. Rahaa joudutaan syytämään uskottavuuden vuoksi jollain muulla konstilla.

Mutta ihminen ei muutu. Viikonloppuna monet taas lottoavat. Järjetön unelma saattaa toteutua. Monet laittavat rahojaan jälleen 10 -15 vuoden kuluttua järjettömiin sijoituksiin, joiden pitäisi nousta taivaisiin ja tuoda tekijälleen jotain sellaista ihmeellistä, jota hänelle ei muuten tulisi.

Öljy reagoi eilen kummallisen flegmaattisesti tähän kaikkeen. Sen hinta kimmahti ensin yhtenä piikkinä ylös ja sitten tultiin takaisin ja otettiin kunnon rekyyliä. Homma heijastui raaka-ainerahastoon vain runsaan 2 % laskuna. Mutta jos 4 % liukumäki muualla jatkuu, monille 2% kaltevuus on riittävä hengähdystauko. Tappiot voi minimoida.

Täysin toinen asia on sitten se, että jos tästä syntyy todellinen hulabaloo, taloudellinen taantuma laskee sopivasti öljyn hintaa. Silloin tapahtuu niin, että kaikki markkinoilla olevat vehnäfutuurit kimmahtavat katosta läpi. Ihmisten on kuitenkin syötävä, vaikka kuinka olisi tullut tehtyä hassuja ja kummallisia päätöksiä.

No kerrankin sitä voi sanoa olevansa veteraani. Olin mukana 1973 tässä kaikessa. Päivät kuluivat siinä, että valoja sammuteltiin ja termostaatteja säädettiin. Öljyn piti loppua vuoteen 2000 mennessä ja ilmastonmuutoksesta ei kukaan tiennyt mitään. Näitä vitsauksia näyttää ihmiskunnalle tulevan tasaisesti 30 vuoden välein. Ensimmäinen maailmansota, toinen maailmansota, sitten vähän sivistyneemmin ilman tappamista kolmas sota, öljykriisi ja nyt sitten taas tämä käsillä oleva ja alkamassa oleva. Syklit ohjaavat kaikkea.

Ellette usko, kaivakaa valokuva-albumi esille ja laskekaa, montako kertaa farmarin lahkeen leveys on ollut leveä ja montako kertaa se on ollut kapea pilli. Kravattimuodista näkee muuten ihan saman jutun. Tai metsämyyräpopulaatiosta.

Ryhdytään siis joukolla odottamaan, että tämä tämänkertainen menisi nyt parissa vuodessa nopeasti ohi ja päästäisi nopeasti uuteen nousuun. Kun seuraava huippu on parhaimmillaan, meillä on vastaukset valmiina kaikille. Silloin me viimein osataan kaikki tästä elämästä ja varsinkin tästä talouselämästä. Sitä voidaan sitten saarnata joka aamu vanhustyön toimihenkilölle, joka tuo lämpöastialla ruokaa palvelutaloon. Ja varoittaa häntä, ettei koske eläkerahoihimme ja keinottele niillä pörssissä.

Ja hoitaja näyttää yöpöydällä olevaa lompakkoa ja sanoo että siinähän ne vaarin rahat on, ei niitä kukaan vie.