>Nallekarkkeja

by Michael Tillman

>

Hesarin mukaan Björn Wahlroos oli päättämässä Kemijärven kohtalosta vuosia sitten. Asiat on kuulemma sovittu 1990-luvun alussa. Päätökset on siis tehty yli kymmenen vuotta sitten. Samoihin aikoihin kuulemma tehtiin päätös myös Nokian Bochumin tehtaan lakkauttamisesta. Asiassa on kuulemma vitkasteltu, koska Nokian tase ei silloin asiaa olisi kestänyt. Se saattaa hyvin pitää paikkansa. Siihen aikaan Nokiassa oli vasta toivuttu lamasta ja yhtiön menneisyydestä. Yhtiö saattoi olla vielä käymistilassa , keskellä muuntumisprosessia , jolloin riskien ottaminen oli kammoksuttavaa ja vältettävää.
Kari Kairamo teki 1988 omat ratkaisunsa Nokian tilanteesta. Silloin ei aikaa ollut miettiä yhtään , vaan ratkaisu oli julma ja lopullinen. Tähän tietenkin vaikutti sairaus, jota hän sairasti. Kummallista, että niinkin fiksu mies ei sitten lopulta päätynyt hoitoon ,vaan oli siitä kieltäytynyt.
Mutta että molemmat päätökset olisi tehty jo silloin. Tekisi mieli sanoa, että joulupukkiin voi uskoa, mutta hölmö ei tarvitse olla. Bochumin asetelma on saattanut olla pulmallinen, mutta Kemijärven osalta asia on varmaankin toinen. Jos vaikka Mandatum tekikin Ensolle selvityksiä, niiden luonne ei taatusti ollut sellainen, että niitä tosissaan Enson konttoreissa olisi tutkittu. Tässä yritetään nyt siloitella Karvisen ja Stora Enson tietä. Että oikein tämmöinenkin guru olisi jo näin aikaisin ollut asiaa puuhaamassa. Jos puhujana olisi ollut Mauno Koivisto, Jorma Ollila, Niilo Hämäläinen taikka Pentti Salmi, asiassa voisi olla perää. Nyt Wahlroos oli ollut puhumassa asiasta seminaarissa, aiheella

”Yritysten eettisyys ja yhteiskuntavastuu”

Vastuu sanoman oikeellisuudesta lienee kuulijalla.

Wahlroosin mukaan yrityksellä on ”vain yksi suuri vastuu yhteiskunnalle”.

”Se on toimia niin tehokkaasti ja osakkeenomistajien kannalta kannattavasti kuin mahdollista

Muu on hänen mukaansa osakeyhtiölain vastaista, ja julkinen sektori hoitaa turvan, jonka kansalaiset tarvitsevat.

Ja piste. Näin kai sitten on. Onneksi tuli valittua aikoinaan vähemmän kaupallinen koulutus ja työkseen enemmän humanistinen alue. Ainakin sitä uskoo täysillä kaikkeen siihen, jota tänäänkin on tehnyt. Ei hävetä juurikaan mikään.

Kuva ( http://www.kuluttajaliitto.fi/files/200/textsize/Nallekarkit.jpg )

Ajatukset ovat omia.